Évindító Teadélután

Teadélutánjaink tavasszal is folytatódnak, megújult környezetben és módon: az FMH helyett jelenleg óvodákban tudunk találkozni, így talán még személyesebb és életközelibb ezeknek a találkozóknak a hangulata, mint eddig.

Az első “külső helyszínünk” a kőbányai Egis óvoda volt, akiknek ezúton is szeretnénk hálás köszönetünket kifejezni. Bevezetésként az óvoda dolgozói beszéltek nekünk egy pályázatról, amit megnyertek, így jelenleg két pszichológus segíti munkájukat a pedagógiai munkában. Segítenek nekik a szülőkkel való asszertív kommunikációban, szülői fogadóórákat tartanak, saját teadélutánokat szerveznek, ahol a pszichológusok moderálásával beszélnek át adott témákat (agresszió, beilleszkedés, stb.). Szülői mesecsoportot vezetnek a pszichológusok, ahol az érzelemfeldolgozásban segítik a szülőket, segítik őket az önreflexióban. Elmesélték nekünk az ovik, hogy nagyon szívesen alkalmazzák a GE! Program és Kerekes Vali Mesét Másként módszerét, megmutatták saját szerkesztésű újságjukat, illetve az “Ovigalériát”, ahol szülők és gyerekek közös alkotói műhelyének munkáit állítják ki.

Az óvoda bemutatkozása után Tamási Márti, zeneterapeuta, Teadélutánjaink vezetője beszélt kicsit a csend fontosságáról, a térirányok érzékelésének fontosságáról; a zenehallgatás és hozzá kapcsolható mozgásokról, illetve művészeti alkotói folyamatokról (rajzolás, festés zenére). Márti megosztott velünk néhány az évszakhoz illeszkedő konkrét zenemű ajánlatot: Saint-Saus: Állatok farsangja; Vivaldi: Négy évszak; Csajkovszkij: Diótörő; Brahms művei, kán-kán zenék vagy Edvard Grieg Peer Gynt-zenéje.

Ezután a rövid bevezető után kipróbáltuk Márti koncentrációhoz kapcsolódó játékait, melyek részletes leírását Mesélj! Játssz! Alkoss! blogunkban tettük közzé. Játszottunk “Koppintósat”, „Hol szólsz kispajtás?”-t is, “Aranyalmacsőszt” is,  Kán kán zenére mozogtunk, majd az átváltozás kapcsán szó esett a Kokas Klára-féle módszerről is.

A zeneterápiás blokkunk utolsó Teadélutánját is körtánccal zártuk, mely ezúttal is nagyon méltó befejezése volt a foglalkozásnak, segítette a befele figyelést, biztosított egy kis “énidőt” minden elfoglalt, de lelkes óvodapedagógusunknak.

Köszönjük szépen az elmúlt blokkban velünk tartó résztvevőknek, hogy jelen voltak a foglalkozásokon, bízunk benne, hogy tartalmas és hasznos órákat töltöttünk együtt. Köszönjük továbbá Tamási Mártinak, hogy fantasztikus játékait  megosztotta velünk, ötleteit (és hangszereit) kölcsönadta, és hogy a Hang-Érint-Ő blogon maradandó formában is elénk tárta gyakorlatait!

Köszönjük továbbá a Biopontnak, hogy az elmúlt fél évben a Teadélutánjainkat sós és édes rágcsálnivalóikkal, rizsitalukkal, természetes édesítőszereikkel támogatták!

Tags: ,


Back to Top ↑

Élet az óvodában