Gyerekek őszi-téli immunerősítése

Ugyan naptár szerint még nincs tél, de az idő ilyenkor már elég téliesre fordul, november az ősznek az a hónapja, amit talán a legnehezebben viselünk. Rosszul esnek a nyirkos, hideg, ködös napok, s a téli idő szele is szó szerint megérint bennünket. A közösségbe járó gyerekeknél is elkezdődik a „beteges” időszak, nem ritka, hogy az őszi-téli hónapokban gyakrabban betegek, mint egészségesek, még szinte meg sem gyógyultak és már újra elkapnak valamilyen fertőzést, s mi anyukák csak reménykedünk abban, hogy a saját gyermekünkkel ez nem túl gyakran fordul majd elő a tél folyamán. Minél kisebb egy gyerek, annál érzékenyebb a szervezete a fertőző betegségekre, mivel az immunrendszer működése még nem kifejlett. Az immunrendszer megfelelő érettségéhez szükséges átesni bizonyos betegségeken. Természetes módon is hozzásegíthetjük azonban gyermekünk szervezetét, hogy hatékonyabban küzdjön meg a kórokozókkal.

Az őszi-téli időszakban többnyire vírusos eredetű felső illetve alsó légúti betegségek, mint nátha, torokgyulladás, hörghurut, középfülgyulladás, arcüreggyulladás stb. fordulnak elő. Ezek kezelése (mivel vírusos eredetűek) nem igényel antibiotikum szedését!! Azért jelzem felkiáltójellel, mert sok esetben azonnal antibiotikum adását alkalmazzák, ami teljesen felesleges! Antibiotikum használatára bakteriális fertőzés esetén, illetve vírusos eredetű betegség felülfertőződésekor van szükség. A gyógyszer az aktuális bakteriális fertőzést legyőzi ugyan, de a szervezet általános védekezőképességét gyengíti, hiszen nem csak a „rossz” baktériumokat pusztítja el, hanem a hasznosakat is, tehát károsítja a bélflórát, ami az immunrendszer egyik legerősebb védőbástyája. Ezért fontos, hogy ha antibiotikum szedésére kényszerül a kisgyerek, akkor a gyógyszeres kezelés után kapjon bélflóra regeneráló szert, olyat, ami a gyomorsavnak ellenállva a belekben tudja kifejteni jótékony hatását. Ilyenek a Normaflore, Bonolact Pro Kid, Protexin készítmények.

Ha vitaminkészítményt szeretnénk adni kiegészítésként, arra ügyeljünk, hogy az ne szintetikus vitamin legyen, hanem szerves, természetes eredetű, növényekből kinyert vitamin és antioxidáns készítmény. Jó választás lehet a Flavon Kid lekvár, ami ugyan nem olcsó, de mivel naponta csak egy keveset kell fogyasztani belőle, sokáig elég. Az őszi-téli időszakban elég egyszer ilyen kúrát csinálni. A C vitamint viszont lehet folyamatosan fogyasztani, természetesen a szintetikus rágótabletták helyett célszerű szintén olyan növényeket alkalmazni, amelyeknek magas a C-vitamin tartalma.  Rengeteg természetes C-vitamint tartalmaz a csipkebogyó, érdemes rendszeresen fogyasztani pl. csipkebogyó teát. S hogy a C-vitamin ne vesszen kárba, ne forraljuk a teát, hanem a patikákban, gyógynövényboltokban vásárolt csipkebogyóhúst áztassuk vízben egy éjszakán át, majd másnap ízesítsük mézzel. A gyerekek is szívesen fogyasztják és nagyon egészséges. ( A forralást azért kerüljük, mert magas hő hatására a C-vitamin és a méz értékes hatóanyagai is kárba vesznek.) Propolisz tartalmú készítményeket is adhatunk már óvodáskorú kisgyereknek (persze csak ha nem allergiás rá) tabletta, oldat vagy propoliszos méz formájában. A propoliszt a méhek állítják elő, ezzel az anyaggal vonják be a kaptárt, kitűnő fertőtlenítő hatása van. Erős baktérium, vírus és gombaölő hatású. Szintén fertőtlenítő hatása van, tehát mind a megelőzéshez, mind pedig már kialakult betegség esetén használható a nem keserű grapefruit mag csepp is kúraszerűen.

A homeopátiát nem szeretném semmi esetre sem kihagyni, hiszen szintén nagyon hatékonyan alkalmazható gyerekeknél, szelíd gyógymód, mellékhatás mentes, jó íze miatt pedig a gyerekek is szívesen fogyasztják. Óvodáskorú gyerekek már a bogyókat is tudják szopogatni. A megfelelő hatás érdekében fogyasztása előtt-után 20 percig ne fogyasszon a kisgyerek semmilyen enni-, innivalót, illetve ne használjon mentolos fogkrémet. Az egyik kiváló immunerősítő homeopátiás szer az oscillococcinum, melyet egész télen át lehet adni, heti 1x 1 adagot. A másik pedig az echinacea (kasvirág) kivonat, melyből az 5 CH higításút adhatjuk gyermekünknek, 1×5 golyót hétköznap, hétvégén szünettel. Az echinacea kivonat szirup és cseppek formájában is kapható. A nagyon gyakran betegeskedő gyerekek esetében érdemes lehet megkeresni a saját alkati szert, mely segít megszüntetni  az állandóan visszatérő fertőzéseket. Ehhez azonban tapasztalt homeopata szakorvos segítsége szükséges.

Király Éva, dietetikus

A cikk a GE! Program gasztronómiai honlapján, a Lélek az ételben oldalon jelent meg.

Tags: , ,


Back to Top ↑

Élet az óvodában