Papírszínház-otthon

A papírszínház eredetileg a 18. századi kőszínházak kicsinyített mása volt, papírból készült színpaddal és díszletekkel, előrenyomott, színes, kivágható kartonpapír bábfigurákkal, melyeket papírcsík talpra ragasztva, oldalról becsúsztatva mozgattak a különböző kulissza-síkok között. A sík papírbábok járásainak síkjait felső vagy oldalsó rögzítésű díszletelemek választották el egymástól, melyek a mainál jóval nagyobb térmélységgel rendelkező színpadon a perspektívát voltak hivatva érzékeltetni.

http://babakalacs.blogspot.com

http://babakalacs.blogspot.com

Készíthetünk mi is ilyen több díszletelemmel és térsíkkal rendelkező papírszínházat, melynek alapja egy nagyobb kartondoboz. Ha oldalsó rögzítésű kulisszákat szeretnénk használni, akkor a doboz két rövidebb oldalát vágjuk ki, így a merevsége még megmarad. Ebben az esetben a bábjainkat is oldalról tudjuk majd mozgatni, pálcák vagy papírcsíkok segítségével. Előbbi a korábban már tárgyalt sík marionettfigura vízszintesen felpálcázott változata.

http://babakalacs.blogspot.com

A hagyományos papírcsíkos mozgatáshoz a papírbábjaink talpa alatt hagyjunk kb. 2-3 cm ráhagyást, úgy vágjuk körbe a figurát. Ha megvan, vágjuk be középen a ráhagyást, majd hajtsuk a két felét ellentétes irányba, a figurára merőlegesen. Ezt a kétfelé széthajtott „póttalpat” ragasszuk egy szintén kb. 2-3 cm széles, erős kartonpapírcsík egyik végére. A csík olyan hosszú legyen, hogy a végén álló figura a papírdoboz színházunk teljes terét „be tudja járni” úgy, hogy közben a mozgató kezünk végig takarásban maradjon. (Vagyis nagy dobozhoz hosszabb, kis dobozhoz rövidebb mozgatócsíkok kellenek.)

De használhatjuk a papírszínházat hagyományos marionett figurák színpadaként is. Ebben az esetben a doboz tetejét vágjuk ki, így felső rögzítésű kulisszákat illetve felső mozgatású (marionett) bábokat tudunk majd használni. Ezek a bábok lehetnek a korábban tárgyalt sík vagy plasztikus marionett figurák, pálcás vagy akár egyszerű zsinóros kivitelben.

Mindkét színpadhoz készítsünk színpadnyílást, amely legyen kisebb a doboz szélességénél és magasságánál. Egyrészt hogy a papírszínpadunk megtartsa a merevségét, másrészt hogy felső mozgatásnál legyen ún. zsinórpadlás a mozgató kezeknek, illetve takarás a színpad két oldalán, ahonnan a szereplők beléphetnek. A színpadnyílás keretét díszíthetjük és – a hatás kedvéért – széthúzható függönnyel is takarhatjuk.
Az oldalról betolható kulisszákat papírnyelvekkel a színpadunk ép tetejébe vágott nyílásokban tudjuk rögzíteni, míg a fölülről betolható színfalakat az ép oldalfalakba vágott nyílásokban.

Egy kellő méretű és szilárdságú doboz felhasználásával állandó otthoni színpadot tudunk készíteni, amelyben számos mese bábjait, kulisszáit és díszletelemeit használhatjuk pontosan úgy, ahogy azt a korabeli kőszínházak tették. Méretre vágott kemény kartondoboz lapokra festhetjük, színezhetjük, ragaszthatjuk stb. a különböző mesék díszleteit, ezekhez különböző háttereket (erdő, házikó belső, nagyváros stb.) is készíthetünk, melyeket a doboz hátfalára erősítve cserélgethetünk az adott történet helyszínének megfelelően. Kartondobozból mozgatható díszletelemeket (asztal, szék, szekér stb.) is készíthetünk színezéssel és ragasztással.

Így csak elővesszük az éppen kedvükre való mese kellékeit, berendezzük a papírszínpadot, és már kezdődhet is az előadás!

A papírszínház persze lehet ennél jóval egyszerűbb is, egyaránt eltekinthetünk a makett-szerű dobozszínpadtól és a konkrét mesétől. Egy improvizatív játékhoz készíthetünk pusztán néhány skiccet háttér gyanánt, és gyufapálcikára erősített apró papírbábokat.

http://babakalacs.blogspot.com

Még ennél is egyszerűbben varázsolhatunk ún. asztali bábszínházat, ha háttérként pusztán egy kinyitott képeskönyvet lapozunk, mely előtt apró (sík vagy plasztikus) marionettfigurákat mozgatunk. A legkisebbeket egészen biztosan le tudjuk vele nyűgözni, de ha őszinte beleéléssel csináljuk, még a nagyobbakat is.


Fel a tetejére ↑

Közelgő események / programok

Naptár megtekintése