A test kifejező ereje-otthon

Kéz-, láb- és testbábu

A puszta kezek, lábfejek vagy akár az egész test használata bábuként sajátos intimitást kölcsönöz egy olyan családi absztrakciós játéknak, melyben az érintés kiemelkedően fontos szerephez jut. A játék segítségével azokkal a (főleg idősebb) családtagokkal is testi kontaktusba kerülhetünk, akik számára az érintés kulturális hagyományaikból következően nehézkesebb, korlátozottabb.

A kézjáték eszköze a kezünk, amely egyrészt mindig kéznél van, és amellyel szinte bármit ki tudunk fejezni. Ne legyünk restek bevetni bármilyen szituációban, legyen az esti nyűgösség, napközbeni hiszti, evési probléma, túlzott aktivitás vagy éppen a játék ideje.
Lenyűgözhetjük gyermekünket a már ismert figurák árnyképének falra varázsolásával.

Nem különösebben eredeti, viszont annál munkásabb a testfestés.

De absztrakciós képességének fejlettségétől függően folyamodhatunk ennél bonyolultabb asszociációs játékokhoz is.

Illetve akár egy mese karaktereinek szerepeit is kioszthatjuk a család kezeire.

Figurina Animációs Kisszínpad – Microcircus

Figurina Animációs Kisszínpad – Microcircus

Figurina Animációs Kisszínpad – Microcircus

Figurina Animációs Kisszínpad – Microcircus

Ha a kezünk elfáradt, játsszunk lábszínházat! Kevésbé kifejező, mint a kezünk, viszont ugyanúgy kéznél (lábnál) van, és mert esetlenebb, sokkal viccesebb.
Akárcsak a kezünket, kifesthetjük és/vagy felöltöztethetjük, egy lábfej lehet egy vagy több szereplő, díszlet és kellék egyaránt. Ha ügyesek vagyunk, a lábujjainkkal fogni is tudunk, és külön-külön mozgathatjuk a lábujjainkat. De hogy mindezt megtanuljuk, abban a lábjáték bizonyosan segít, miközben felér egy kiadós lábtornával lúdtalp és csámpázás ellen.

A testbábu majdnem olyan, mintha színészkednénk, de azért mégsem. És éppen ez benne a jó.
Egyrészt arcunkat maszkkal fedjük el, amit gyakorlatilag bármiből készíthetünk. Innentől „védve vagyunk”, máris másvalaki személyiségébe bújtunk, így levethetjük a gátlásainkat.

Jelmezbe bújva akár saját testünket is kölcsönözhetjük a figurának, de „nyakunkba is akaszthatunk” egy másik testet, melyet a kezünk és/vagy lábunk segítségével a karakternek megfelelően mozgathatunk. Ha erre a pszeudo-testre kesztyűt és zoknit varrunk, amibe belebújhatunk – egészen laza mozgású bábut kapunk. Ha az erős papírból vagy rongyból készült testet a forgó ízületeknél (könyök, csukló, derék, térd, boka) gumipánttal rögzítjük a saját testünkhöz, testbábunk kötöttebb mozgású lesz.
A testbábu sajátos verziója a térd és az alsó lábszár használata, melyet kiegészíthet a kéz. A térd lehet a bábu feje, a lábszár a teste, míg kezeink – az előbb említett könyökre-csuklóra rögzíthető sík jelmez segítségével a bábu kezei.

A kéz-, láb- és testbábozás kevés eszközzel, sok kreativitással hihetetlen közösségi élményt nyújt azon túl, hogy mind fiziológiai, mind mentális fejlesztő hatással bír. Ne hagyjuk ki!


Fel a tetejére ↑

Közelgő események / programok

Naptár megtekintése