Egy esős, mégsem borús Teadélután

A résztvevők nagy része fásult hangulatról számolt be a Teadélután nyitókörében, de azt hiszem, mindenki nevében beszélek, ha azt mondom: nem kellett hozzá sok idő, hogy energiával teljen meg a terem.

Tamási Márta, Hang-érint-ő zenei blogunk és a Teadélutánok gyakorlatvezetője rövid bevezetőjében és köszöntőjében elmondta, hogy a zene, a mozgás, az egyes gyakorlatok csupán eszközök a pedagógus vagy terapeuta kezében, a személyiség dolgozza meg azokat, és annak megfelelően kerekedik ki belőlük mindig más. “Egy feneketlen zsák”, amiből csak sejteni lehet, hogy éppen mi kerül elő. Márta arra buzdít mindenkit, hogy az általa bemutatott vagy valahol olvasott-hallott játékokat adaptálja mindenki az éppen aktuálisan “megdolgozott” csoportra vagy egyénre, annak speciális igényei szerint. Semmi sincsen kőbe vésve, a gyakorlatokat érdemes – nyilván felelősséggel – variálni.

A játékok során kiemelt témánk volt a bizalom (születés-játék), a vezetői szerepek, a felelősség, a közösség-formáló erők, a világon nyomot hagyás vágya, az önbizalom.

Szó volt arról is, hogy egy óvodai csoportban mi a jelentősége annak, hogy melyik szerepre kit választunk, érdemes-e néha provokatívnak lenni és tudatosan a csoportdinamikát fejlesztő szerepeket a gyerekekre osztani.

Amit mindenki hazavihetett magával: a saját hangszála. (Hogy ez mit jelent, egyelőre maradjon a résztvevők titka, de Márta blogon megosztott gyakorlataiból hamarosan kiderül.)

A zárókörben arról kérdeztük a résztvevőket, hogy milyen útravalóval távoznak tőlünk: energia, játék, inspiráció, a játékok továbbgondolása, a “Magocska-játék”, bizalom, jókedv,
ébredés, felpörgés, szellemi frissesség, hangszerhez való kötődés, ötletek, gondolatébresztő gyakorlatok, önreflexió. 

Köszönjük szépen a Fővárosi Művelődési Háznak a helyszínt, a Biopontnak a finom és egészséges rágcsálnivalókat, a Siónak a frissítő gyümölcsleveket.

 

Legközelebb November 17-én teázunk együtt, a témánk a kreativitás (fejlesztése) lesz, kérjük jelentkezzenek Pataki Katánál a pk@gondolkodj.hu címen, ha jönni szeretnének!

Tags: ,


Fel a tetejére ↑

Közelgő események / programok

Naptár megtekintése