Origo: Egészséges életmód óvodásoknak

Origo, 2009.11.27.

Az országos GE! Napról

Az ország 1600 óvodájában több mint százezer kisgyerek vett részt pénteken a Gondolkodj Egészségesen! napon.

A Gondolkodj Egészségesen! Program, illetve Alapítvány 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy segítse a szülőket, óvodákat olyan környezet kialakításában, amely biztosítja a gyermekek számára a boldog gyermekkort és az egészséges felnőtté válást. A felvilágosító munkával a szülők és az óvónők tudatosabbá válását akarják elősegíteni a szakemberek.

A program tizenegy témával foglalkozik, úgy mint táplálkozás, gyermekbiztonság, mozgás, higiénia, gyermeklélek, környezetvédelem, óvodai beilleszkedés, társaság, tolerancia, öltözködés és művelődés. Minden egyes témát szakemberek és ismert közéleti emberek is képviselnek. A programot bemutató kiadványban az elmélet mellett gyakorlati tanácsokat is olvashatnak a szülők. A mozgás témakörben tornagyakorlatok is színesítik a kötet anyagát, de a miértekre is választ kapnak az érdeklődők. A könyvecske főként a szülőknek akar segítséget nyújtani az egészséges életmód szempontjainak érvényesítéséhez.

Az alapítvány vezetője azt javasolta, a szülő nézze meg, milyen a gyerek testfelépítése, miben tehetséges, ne akarja azt, hogy balett-táncos legyen a zömök, pici és alacsony gyerek. Reálisan és szeretettel kell látni, ki is ő valójában, mik az igényei – hangsúlyozta.

Az első évben 35 ezer Egészség-zsákot juttattak el a szülőknek az óvónők segítségével: a zsákba a kiadványon túl próbáltak minden témához kézzel fogható, gyakorlati segítséget nyújtó termékeket, meséket, színezőket beletenni. Eredetileg 860 óvodával indultak, idén már 1600 ovi része a komplex, testet és lelket kezelő programhoz, amelyben nagyon “rámennek a gyakorlatra” – mondta a vezető. Hozzátette: eddig több mint 130 ezer család kapta meg az ajándékot.

Az alapítvány létrehozta az Élmény Konyhát, ahol az egészséges táplálkozással kapcsolatos információkat osztják meg egymással a szülők. Mezei Elmira táplálkozási szakértő irányításával családias légkörben egészségeseket főznek az érdeklődők. Hagyománnyá vált az Országos Óvónő találkozó, a Millenárison rendezett Zöld Túra Zokni bérlet rendezvényein pedig egy-egy kiemelt téma, például környezetvédelem, tolerancia kerül terítékre.

A Gondolkodj Egészségesen! napon a gyermekek közös játékokon keresztül, szinte észrevétlenül ismerkednek meg az egészséges életmód alapjaival. Idén az alapítvány munkatársai a budapesti Kerekerdő óvodában Novák Péterrel, Szekeres Adriennel és a gyermekekkel töltötték a délelőttöt, s közösen elénekelték Novák Péter Gondolkodj Egészségesen! dalát.

Az origo cikke itt olvasható.

 

Tags:


Fel a tetejére ↑

Közelgő események / programok

Naptár megtekintése