Baleset utáni teendők

Baleset esetén semmiképpen ne essen kétségbe, őrizze meg higgadtságát és józan ítélőképességét! Legyen úrrá a pánikon, hiszen jól átgondoltan és gyorsan kell cselekednie, a mentőket, az orvosokat pontosan kell tájékoztatnia. Mindig legyenek kéznél ― a telefonba elmentve, egy cetlin a készülék mellett, az üzenőtáblán vagy a hűtőszekrényen ― a következő telefonszámok:

  • mentők: 104
  • tűzoltók: 105
  • rendőrség: 107
  • a gyermekorvosa száma
  • a védőnő száma
  • Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat 24 órán át hívható zöld száma 06-80-201-199, mely ingyenesen hívható, ha megtörtént a feltételezhetően mérgező anyag lenyelése.

Elsősegélynyújtás mérgezést követően

Derítse ki, pontosan mit evett, ivott, lélegzett be a gyermek, és azt is próbálja megállapítani, hogy mennyit fogyasztott belőle! Figyelje meg a bőre színének változását, lélegzetvételét, pupilláját, viselkedését, szagolja meg a száját, hogy pontosan tájékoztatni tudja a szakembereket.

Amennyiben perceken belül intézkedni kell, hívja az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) zöld számát (06-80-201-199), és mondja el pontosan, mi történt. Kövesse az utasításokat, majd ezt követően szállítsa haladéktalanul orvoshoz a gyermeket, vagy hívja a mentőket! Ha megtalálta a méreg dobozát, flakonját vagy a maradékot, feltétlenül vigye magával, és mutassa meg az orvosnak! Ugyanez vonatkozik a hányadékra, vizeletre, székletre is, ezek ugyanis segítenek a mérgező anyag összetételének kimutatásában és jelzik a súlyosságot is.

  • TILOS az eszméletlen gyermeket hánytatni, felültetni, hátára fektetni!
  • Helyezze őt stabil oldalfekvésbe!
  • TILOS hánytatást megkísérelni maró anyagok (savak, lúgok), mécses olajak, benzin fogyasztását követően vagy ha habzik a gyerek szája!
  • Gyógyszermérgezés esetén ujjával a garat hátsó részét ingerelje, majd fektesse a térdére és úgy hánytassa a gyermeket! Konyhasós oldatot semmiképpen se itasson vele e célból, mert só-víz háztartásuk ebben a korban ― szemben a felnőttekével ― rendkívül könnyen felbomlik, és életveszélyes állapot jöhet létre!
  • Füst- vagy szénmonoxid-mérgezés esetén azonnal nyissa ki az ablakokat, szellőztesse ki a lakást!
  • Tiszta vizet adjon neki, ne tejet vagy ricinusolajat!

Égést, forrázást követően

Az első és legfontosabb teendő: a hűtés. Hűtse az égett felületet, folyasson rá tiszta, hideg vizet legalább 10 percig! Ha ruhával borított testfelületet ért az égés, a forrázás, távolítsa azt el, ha nincs beleragadva a sebbe, majd rögtön lásson hozzá a hűtéshez!

Kisebb égésnél a hűtést követően fedje be a sebet tiszta gézlappal vagy ennek hiányában más tiszta, nem műszálas ruhával. Itassa a gyermeket bőven folyadékkal!

Ha hólyagos az égés vagy a gyermek tenyerénél nagyobb felületet érint, mindenképpen forduljon orvoshoz! Az orvosi ellátásig a hűtés és folyadékpótlás az egyetlen, amit tenni tud. Ne kenje be semmivel a sebet!

Áramütés után

Áramütés esetén ― még ha szülői ösztöne ezt is diktálja ― ne a gyerekhez nyúljon elsőként, hanem áramtalanítson! Ha az áram be- és kilépési helyén égési sérüléseket lát, azonnal forduljon orvoshoz, mert ez azt jelzi, hogy gyermekét nagyon nagy energiabehatás érte, ami káros lehet a szívműködésre!

Az eszméletvesztéssel, szívleállással járó áramütés bekövetkeztekor azonnal hívja a mentőket és alkalmazzon szívmasszázst!

Fuldoklás — lenyelt, orrba dugott tárgyak

Ha a légutak elzáródását okozó tárgy elérhető, próbálja ujjával vagy csipesszel kivenni! Legyen óvatos, nehogy még mélyebbre lökje az idegen testet! Amennyiben ez lehetetlen, gyermeke továbbra is fuldoklik vagy egyáltalán nem tud lélegezni, alkalmazza a HEIM­LICH-MANŐVERT, amelyet a következőképpen sajátíthat el:

1. Ültesse gyermekét az ölébe vagy fektesse a földre háttal, száját kinyitva, fejét oldalra fordítva! Ha nagyobb a gyermeke, álljon mögé!

2. Helyezze mindkét mutató- és középső ujját vagy öklét középre, a köldök fölé, közvetlen a szegycsont alá!

3. Hirtelen, befelé és felfelé irányuló mozdulattal gyakoroljon nyomást!

4. Ismételje meg a mozdulatot!

Az életmentés után azonnal vigye kórházba a gyermeket vagy hívja a mentőket!

Ha a lenyelt, orrba dugott tárgy közvetlenül fulladást nem okoz, akkor is forduljon haladéktalanul orvoshoz, mert abból különböző ― esetenként maró hatású ― anyagok oldódhatnak ki, amelyek kilyukaszthatják a gyomorfalat!

TILOS hánytatással kiszedni a lenyelt tárgyakat, mert azok visszafelé életveszélyesen felsérthetik a nyelőcsövet!

Szemsérülést követően

A gyermek hajlamos arra, hogy a csípős anyagot a kis kezével a szemébe dörzsöli. Az ilyen mozdulat után erős szúró fájdalom keletkezik, ami bő könnyezéssel jár. Érdemes a kisgyermek szemét ilyenkor tiszta folyóvízzel kimosni. Ha a kötőhártya nagyon piros, gyulladt, meg kell mutatni a szemészeti ügyeletes orvosnak is!

Ugyanez a teendő akkor is, ha játék közben, a homokozóban kerül valami a gyermek szemébe. Az első tennivaló az, hogy bő vízzel ki kell mosni a bekerült idegen anyagot ― ehhez pislogtassuk a gyermeket. Nagyobbacskáknál meg lehet próbálni egy poharat színültig megtölteni tiszta vízzel, és fölé hajolva belepislogtatni a gyermeket, de erre nem mindig lehet rávenni őket.

Ha a szúró, éles fájdalom nem múlik el rövid időn belül, és a gyermek még egy-két óra elteltével is panaszkodik, mindenképpen el kell menni a szemészeti ügyeletre! Vegyszerek szembe fröccsenésekor pedig azonnal ez a teendő.

Felületi sérülés ellátása

A felületi horzsolást otthon is elláthatja, fertőtlenítés után steril kötszerrel lefedve a sebet. A kötést naponta cserélje, és ha begyullad, mutassa meg orvosnak! A mély sérülést feltétlenül látnia kell orvosnak is.

Csontsérülések

Esés következtében a bőrön kívül mélyebb rétegek is sérülhetnek. Ha fájdalmas duzzanat van az izületben, amely nagyfokú mozgáskorlátozottsággal jár, helyezze nyugalomba a gyereket és vigye orvoshoz vagy hívjon mentőt! Lehet, hogy nem törés, csak repedés, rándulás, vagy ficam, de ennek eldöntését bízza orvosra!

Fejsérülés

A leesésnek, elesésnek a gyermekeknél nagyon gyakori következménye a fej sérülése. Ha nincs is látható jele a bőrön, de a gyermek hány, szédül, rosszul érzi magát vagy csak fájlalja fejét, feltétlenül forduljon orvoshoz! Ha úgy ítéli meg, hogy nagyon beütötte a fejét, de nem érez fájdalmat, ezt a tényt akkor is jelezze az orvosnak, nehogy a mulasztás miatt néhány órán belül tragédia következzen be.

Tags: ,


Fel a tetejére ↑

Közelgő események / programok

Naptár megtekintése