Ússzuk meg az ünnepeket gyomorfájás nélkül!

A karácsony ünnepéhez hozzátartoznak a finom és bőséges ételek. Ha átgondolt menüvel készülünk és betartunk néhány szabályt, nem kell lemondanunk a finomságokról,  és a gyomorfájást is megúszhatjuk. A dietetikus tanácsai következnek.

Legfontosabb lépés a bevásárlás, hiszen itt dől el, hogy az egyes élelmiszerekből mennyi kerül az asztalra. A bevásárlást tervezzük meg okosan, és gondoljuk át a következőket:

• Mindig legyen az asztalon saláta! Akár önálló fogásként, akár köretként, de salátával az ünnepi asztal is színesebb. Dobjuk fel a tányérunkat piros paradicsommal, zöld uborkával és más színes zöldségekkel.

• A desszert mellé tálaljunk fel gyümölcsöt is, hiszen édességnek nem csak a sütemények jók. Szeljünk fel almát, banánt, narancsot és tálaljuk ízlésesen, meglátjuk, nagyobb népszerűségnek örvendenek majd, mint gondolnánk. Rengeteg bennük a vitamin, sőt a rostok az emésztést is segítik.

• Őrizzük meg a karácsonyi halvacsorák hagyományát! Sajnos Magyarországon a családok nagy részénél a halfogyasztás csak karácsonykor jellemző, pedig az ideális az lenne, ha hetente legalább egyszer rendszeresen ennénk halat.

• Ügyeljünk a süteményválasztékra! Készítsünk inkább gyümölcsös vagy pudingos édességeket vajkrémesek helyett. A finomságokat készíthetjük olyan édesítőszerrel is, amelyeket a fogyókúrázók, illetve cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatnak.

• Próbáljunk ki zsírszegény eljárásokat! Pároljunk, grillezzünk, ha pedig sütünk-főzünk, akkor tegyük azt teflon- vagy cserépedényben, sütőzacskóban. A levesek, mártások habarásához használjunk kefirt, 12 százalékos tejfölt vagy 1,5 százalékos tejet.

• Osszuk be a látogatásokat! Ha tudjuk, hogy vacsorára vagyunk hivatalosak, érdemes az otthoni ebédet kicsit könnyedebbre fogni, hogy a vacsoránál ne kelljen arra hivatkoznunk, hogy már az ebéd alkalmával jóllaktunk.

• Ne együnk egyszerre sokat! Az ünnepi étkezésekkor figyeljünk arra, hogy naponta többször és keveset együnk, tartsuk meg mindenképpen legalább a reggelit, ebédet és vacsorát. Semmiképpen sem szabad ilyenkor kihagyni a reggelit és az ebédet azért, hogy majd jó éhesen habzsolhassunk az ünnepi vacsorából.

• Tegyük el későbbre! A megmaradt sütiket nem kell pár nap alatt megenni, mondván, hogy később megromlik. Amit lehet, fagyasszunk le, később is elővehetjük.

• Mozogjunk! Ha nem megyünk messzire, inkább sétáljunk. Ha éppen nem vendégeskedünk, érdemes kicsit kimozdulni, sétálni vagy szánkózni az ünnepek alatt. Napi fél-egy óra testmozgás még jobban hozzásegít minket ahhoz, hogy karácsony után ne félve álljunk a mérlegre.

Az ételek elkészítésekor érdemes modern praktikákat alkalmaznunk vagy pár összetevőt kicserélnünk, és máris jó néhány kalóriát megspórolunk. Ez anélkül is lehetséges, hogy az ízekben kompromisszumot kötnénk

Az ünnepek alatt nehéz nemet mondani a rég nem látott rokonok unszolásának, de ha odafigyelünk az étkezéseink elosztására és az elfogyasztott ételek mennyiségére, akkor könnyen megúszhatjuk a karácsonyt gyomorfájás nélkül.

 

2010-12-20T08:37:25+00:00