Természetes medicina: élénkítők

A kávé legfontosabb hatóanyaga a koffein, míg a teáé a tein, amik megegyező összetételű és hatású vegyületek. A száraz teafű valójában több koffeint tartalmaz, mint az őrölt kávé, ám ez a főzetükre már nem igaz, ugyanis a kávénál rendszerint kevesebb tealevelet használunk fel egy csésze italhoz.

Persze, a különböző teák és kávék között óriási eltérés lehet a koffeintartalom és az egyéb stimuláló anyagok szempontjából. Az azonban biztos, hogy egy erős csésze teában több a koffein, mint az instant kávéban.

A koffein növeli az éberséget, késlelteti a fáradtság jelentkezését, és meghosszabbítja a kimerülési időszakot. Így hasznos minden olyan helyzetben, amikor fontos, hogy ne lankadjon a figyelmünk.

A következő teákat ajánljuk a test és a szellem egészséges élénkítésére:

Assam tea: Az indiai Brahmaputra folyó völgyében termesztett fekete tea testes aromájáról híres. Kifejezetten erős, élénkítő hatású főzetét kávé helyett fogyaszthatjuk reggel.

Earl Grey: A fekete teák közé tartozó teakeverék aromáját a bergamott (citrusféle) olaja adja. A kávénál hosszabb ideig élénkít, mert a benne lévő koffein lassabban szívódik fel.

Ír tea: Az írek rendkívül büszkék az Assam feketetea-fűből készült főzet élénkítő hatására. Erőssége miatt fogyasztása reggel ajánlott, tejjel és cukorral ízesítve.

Jázmintea: Nevét a zsenge tealevelekkel együtt szárított friss jázminvirágról kapta. A jázmintea elűzi a fáradtságérzetet, segít az emésztésben, értágító és zsírcsökkentő hatású.

Matétea: A maté örökzöld, trópusi-szubtrópusi növény, szárított levelei és szára fogyasztható teaként. Különlegessége a koffeint helyettesítő matein, amely frissíti az agytevékenységet, csökkenti a stressz hatásait, erősíti a szervezet védekezőképességét, ellazít, méregtelenít és szabályozza a vércukorszintet.

Nagy csalán: a gyomnövényként ismert csalán szinte minden betegségre gyógyírt kínál. A csalántea élénkítő hatású, kiváló vértisztító, vízhajtó.

A gyógyteák fogyasztásában is legyünk mértékletesek. A legjobb hatás eléréséért olvassuk el a csomagoláson lévő elkészítési útmutatókat vagy bújjuk a gyógynövényes könyveket.2011-02-16T15:26:56+00:00