Mese kontra tévé

Lassan hat éve, hogy száműztük az életünkből a televíziót. Nem mondom, hogy nem volt furcsa –körülbelül két hétig – de az hogy nincs, ma már teljesen természetes dolog az egész család számára.

Néha úgy gondolom, talán ez a hosszú házasság titkai is: sokkal több időnk van egymásra a férjemmel és a gyerekekkel is. Egy biztos: a gyermekeink simán felnőttek nélküle. Mesefilmeket persze néznek, de azt irányítottan és meghatározott ideig. Amikor közösségbe kerültek, persze jött nálunk is a póni-imádat, aztán  Barbiék is beköltöztek a gyerekszobába Kennel, de azt hiszem ez elkerülhetetlen, ha az ember gyereke találkozik gyerektársaival és kommunikálnak az élet nagy dolgairól, többek között megmutatják egymásnak baba-gyűjteményüket és egyéb kincseiket.

Egyik nap a kislányom boldogan újságolta hazajövet az iskolából, hogy kapott három Hannah Montanás matricát a barátaitól. Rákérdeztem Jázmintól, hogy tudja-e ki az a Hannah Montana. Közölte, hogy nem tudja, de beszélnek róla az iskolában.
Bravó! Még egy kihívás, az oviban ugyanígy jártunk Pokemonnal.

Ezután kivettem neki a tékából egy Hannah Montanás filmet, legyen tisztában vele, kinek a képeit gyűjtögeti. Túléltük. Azóta egy szó sem esett róla. Az én kis drágám szerencsére sokkal jobban igényli az esti meséket, mint valaha. Pedig már hét éves is elmúlt.

Mostanában lefekvés előtt azt játsszuk legszívesebben, hogy a lányaim becsukják a szemüket úgy hallgatják a mesét amit olvasok. Miközben beleképzelik magukat a mesevilágba én kérdezgetem őket, arról, hogy  látják-e milyen  a királylány ruhája  vagy arról, hogy  hány lépéssel ért fel a királyfi a dombtetőn álló palotába. Rájöttünk ugyanis, hogy ők is sötétben látó tündérek, nemcsak az azonos című mese hőse. Ezek az esti játékok engem is elbűvölnek, mert ilyenkor kiderül, milyen hihetetlen színes fantáziájuk van, mennyire bele tudják magukat élni a mese adta helyzetekbe. Remélem, nyárra már “betűk közt látó” tündérré válik Jázmin és nyitott szemmel sem fog határt szabni a képzeletének.

2010-12-03T10:12:11+00:00