Lázcsillapítás

Hogyan csillapítsuk a gyerek lázát?

A hőmérséklet emelkedésének mértéke szerint 37-38ºC fok között hőemelkedésről, 38-39ºC között mérsékelt lázról, 39-40,5ºC között magas lázról, 40,5 ºC felett pedig ― orvosi szóval ― hiperpirexiáról beszélünk.

Lázas betegség alatt lehetőleg a szülő legyen a gyermekével. Ez egyrészt a kis betegnek nagyon fontos, másrészt a szülői megfigyelések jó támpontot adnak a későbbi diagnózishoz is.
Ellenőrizze gyakran a gyermek hőmérsékletét, és jegyezze le a mért értékeket! A hőemelkedést nem szükséges csillapítani, kivéve azoknál a gyermekeknél, akik már átestek lázgörcsön.
A lázat az orvos megérkezése előtt is csillapítani kell, mindig tartson tehát otthon gyermekének megfelelő lázcsillapítót! A gyakorlatban kétféle csoportba tartozó lázcsillapító gyógyszert használunk: az egyik a paracetamol-tartalmú, a másik pedig az amidazofen-, noramidazofen-tartalmú. Ugyanazon csoportba tartozó készítmény adását 6 óránként szabad ismételni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha pl. reggel 8-kor már adott paracetamol-tartalmú készítményt, akkor legközelebb délután 2-kor adhat ilyet. A közben esetleg ismét felszökő lázra viszont 11-kor adhat amidazofen-tartalmú szert, amit délután 5-kor ismételhet. Ezzel a módszerrel 3 óránként tud gyógyszert adni a nehezen csillapítható lázra is. Az alkalmazott készítmény kiszerelése attól függ, mekkora a gyermek, be tudja-e venni a tablettát vagy a kanalas orvosságot. Hányós gyermeknek szájon át értelmetlen bármit is beadni, míg hasmenés esetén a kúp hatástalan. A lázcsillapítás sikere legalább fele részben azon múlik, hogy kellő mennyiségű folyadékot itassunk a kis betegünkkel, bármilyen gyógyszer csak így lehet hatásos. A kínált ital ne legyen szénsavas, leginkább a tea vagy a rostos gyümölcslevek javasolhatók. Az ital ne legyen se túl meleg, se túl hideg! A beteg gyermek esetleges étvágytalansága miatt ne aggódjon: adjon neki könnyen emészthető, diétás ételt, abból is csak annyit, amennyit a beteg kíván.

Nehezen csillapítható láz esetén a fizikális lázcsillapítás módszerei igen hatásosak lehetnek. A legjobban bevált módszer: a hűtőfürdő. A kis beteget kellemesen meleg vízbe ültetjük, majd hideg víz hozzáadásával fokozatosan addig hűtjük a fürdővizet, amíg az a testhőmérsékleténél hűvösebb, langyos, kb. 29-30ºC fokos nem lesz.

Ne adjon antibiotikumot orvosi utasítás nélkül, hiszen az antibiotikum nem lázcsillapító, nem kellő okkal, adagban, illetve ideig alkalmazva csak árthat vele!

Csillapíthatatlan magas láz esetén, valamint ha gyermeke igen bágyadt, elesett, sokat hányt, erős hasmenése van, esetleg idegrendszeri tünetei vannak, vegye igénybe az ügyeleti ellátást! Egyéb esetekben érdemes kivárni a másnapot, és felkeresni a gyermeket ismerő házi gyermekorvost. A lázat azonban addig is feltétlenül csillapítsa! A beteg gyermek több babusgatást, törődést érdemel, így is segítsen neki a betegséget átvészelni!

2010-11-25T15:24:24+00:00