Karácsonyi receptek Mezei Elmirától

A karácsonyi főzés a családi ünnep szerves része, hiszen a nap végén az asztal körül gyűlünk össze, hogy egymás társaságát, létezését ünnepeljük, az egymáshoz tartozás örömét átéljük. A háziasszonyokra ilyenkor több feladat hárul, mint a hétköznapokban, de vigyázzunk, hogy a túlzásba vitt bevásárlás, sütés-főzés miatt nehogy kimerülten rogyjunk le az asztal mellé. Tartalékoljunk magunkban energiát az ünnep élvezetére is! Ehhez próbálunk hozzájárulni néhány egyszerű és finom recepttel.

A gesztenye hagyományos karácsonyi alapanyag, ilyenkor nemcsak édesen, hanem sósan is készítjük. Előkelő helyet foglal el pl. az angolszász kultúrákból átvett pulykasült töltelékében.

A gesztenye E-vitaminban, valamint B1-, B2- és B6-vitaminban gazdag gyümölcs, de C-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Nátrium, kálium, kalcium és foszfor tartalma is kimagasló.  Zsiradékot alig tartalmaz, ellenben rosttartalma magas. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője.

Alább egy „egyszerűsített” pulykasült recept, mely azoknak szól, akiknek nincs kedve egy hatalmas egész pulykával birokra kelni karácsony napján…


Gesztenyés töltött pulykatekercsek

8 db vékonyra klopfolt pulykamell filé szelet
3 evőkanál olívaolaj
2 hámozott, reszelt sárgarépa
1 hagyma, apróra vágva
2 gerezd áttört fokhagyma
1 kis csokor vágott friss petrezselyem
1 ág friss rozmaring levelei, apróra vágva
15 dkg dió, apróra vágva vagy darálva
15 dkg őrölt kesudió
15 dkg reszelt kedvenc sajt
20 dkg hámozott, főtt, apróra vágott gesztenye
20 dkg apróra vágott gomba
2 tojás
só, bors, ízlés szerint
8 kis kocka vaj


Hevítsük fel a vajat vagy olajat egy nagyobb serpenyőben, adjuk hozzá a reszelt sárgarépát, hagymát és fokhagymát, és takaréklángon pirítsuk öt percig. Keverjük hozzá az apróra vágott gesztenyét, petrezselymet, rozmaringot, és további 5 percig süssük.


Adjuk hozzá a diót, kesudiót, sajtot, tojást, sót és borsot. A hússzeleteket is enyhén sózzuk, borsozzuk. Tegyünk a közepükre evőkanálnyit a töltelékből és tekerjük fel. Szép kis csomagokat kapunk. Tegyük tűzálló tálba és helyezzünk mindegyiknek a tetejére egy-egy kocka vajat. A maradék töltelékből formázzunk kis gombócokat és azt is tegyük a hús mellé-közé. Fedjük be alufóliával és süssük 180 fokon kb. fél órát, majd a fóliát levéve pirítsuk meg.


És most egy finom, lisztmentes gesztenyés desszert:


Csokoládés gesztenye rolád friss mandarinnal

10-12 szelet

A piskótához:

6 tojás
2 evőkanál xylit vagy cukor
8 evőkanál őrölt, hámozott mandula
½ kávéskanál vanília őrlemény

A töltelékhez:

75 dkg gesztenyemassza
kb. 3 dl kókusztej 
2 evőkanál reszelt narancshéj


A tetejére:

5 dkg 85%-os étcsokoládé
2 mandarin gerezdjei


A gesztenyemasszát összekeverjük a kókusztejjel és a narancshéjjal. Jól kenhető állaga legyen, de ne legyen túl folyós.

A piskótához a tojásokat gondosan kettéválasztjuk, vigyázva, hogy a fehérje teljesen tiszta maradjon. Először a fehérjét verjük kemény habbá. A sárgákhoz hozzáadjuk a xylitet (vagy cukrot) és a vaníliát. Habverővel alaposan kikeverjük. Kanállal hozzákeverjük a mandulát. A fehérje habot kanalanként hozzákeverjük a sárgákhoz, és óvatosan fellazítjuk vele a piskótatésztát. Fokozatosan az összes habot belekeverjük, vigyázva, hogy ne veszítsen a levegősségéből. Egy nagy, lapos tepsit kibélelünk egy méretre vágott sütőpapírral, és kb. másfél centis rétegben rásimítjuk a habkönnyű masszát. 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Kivesszük, kicsit kihűtjük és a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A piskótalapot megtöltjük a gesztenyekrémmel, szorosan feltekerjük, és kívülről is bekenjük. A csokoládét forró gőz fölött megolvasztjuk, és vékony cikk-cakkban rálocsoljuk a rolád tetejére. Mandarin szeletekkel díszítjük és tálalásig hideg helyen tartjuk.

A káposztafélék családja sokszínű felhasználást tesz lehetővé. Karácsonykor sok háztartásban a vöröskáposztát használják, de kelkáposztából vagy kelbimbóból is finom köret varázsolható. A lilakáposzta és a lilahagyma a rákmegelőző és a sejtek öregedését lassító hatóanyagaik miatt ajánlottak. A lilahagyma ugyanolyan szívbetegség megelőző és allergia ellenes hatású, mint a fehér változata. A lila színű növények jó hatással vannak a nyirokrendszer működésére, és az erek egészségének megőrzésére. A káposztacsalád minden tagjának magas az A-, B- és C-vitamin-tartalma. Van bennük kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas és folsav is. Csekély kalória-, és magas rosttartalmuk miatt igen közkedveltek. És most két könnyű karácsonyi köret a sült mellé:

Párolt vöröskáposzta

1 kis fej vöröskáposzta
2 lilahagyma
egy marék aszalt áfonya vagy aszalt szilva
1 ½ evőkanál libazsír
2 csipet őrölt szegfűszeg
2 csipet őrölt kömény
1 evőkanál nádcukor
ízlés szerint citromlé
só, bors

A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, félbevágjuk, torzsáját kivágjuk, és vékonyan szeleteljük. A hagymát meghámozzuk, félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük.

Felhevítjük a libazsírt és a hagymát szép üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a felszeletelt káposztát, a fűszereket, a nádcukrot és jól átkeverjük. Hagyjuk pirulni kb. 15 percig. Gyakran kell megkeverni, mert az alja mindig egy kicsit odakap, de annál finomabb lesz a végén.  Adjuk hozzá az áfonyát vagy a szilvát, sózzuk, borsozzuk és pároljuk még 10-15 percig. Ha szükséges, egy kevéske vizet lehet aláönteni és egy kis citromlével meglocsolni.


Kelkáposzta pirított napraforgómaggal

Kelbimbóval is lehet készíteni, a legkényelmesebb mirelitből, de frissből is lehet, ami kb. 10 perc előpárolást igényel. Egy pár szem hámozott, főtt gesztenyét is hozzá lehet adni, így tartalmasabb köret.

egy kis fej (kb. 40 dkg) kelkáposzta, felkockázva
½ kávéskanál szárított oregánó
só, frissen őrölt bors
5 dkg pirított napraforgómag
3 evőkanál olívaolaj

A kelkáposztát negyedeljük, torzsáját kivágjuk, és a leveleket alaposan megmossuk. Az olajat felhevítjük és a káposztát pár perc alatt kevergetve átsütjük. Megszórjuk az oregánóval, sóval és jó sok frissen őrölt borssal. A magvakkal megszórva tálaljuk.


Nagyon szép, áldott és szeretetteljes ünnepet és jó főzést kívánunk!


Fel a tetejére ↑

Közelgő események / programok

Naptár megtekintése