Karácsonyi készülődés az Élménykonyhában

A karácsonyi ráhangolódáshoz szervesen hozzátartozik a konyhai sürgés-forgás, készülődés, a finom süteményillat. A gyerekekkel együtt készíthető édességek pedig különösen népszerűek az apróságok, de még a nagyobb gyerekek körében is. A december 10.-i Élménykonyhában két gyerek is megjelent. A nagyobbik, hét év körüli kislány nagyon tapasztalt volt, minden munkafolyamatban magabiztosan részt vett. Látszott, hogy nem először segített édesanyjának sütni-főzni.

Célunk volt, hogy egészséges finomságokat készítsünk el együtt, olyan recepteket, amikkel nem terheljük meg túlságosan a szervezetünket, és nagyon finomak. A házi készítésű marcipán például kitűnő ajándékötlet is. Igazán egyszerű, csupán néhány hozzávalóból áll. Mi cukor nélküli változatot készítettünk, xylittel, narancshéjjal ízesítve. A felkockázott marcipán tetejét apró csokoládé darabokkal, mandulával, aszalt áfonyával díszítettük. Nagyon dekoratívan lehetett tálalni. Praktikus édesség, hiszen hetekig eláll, élvezeti értéke mit sem csökken.

A következő recept egy csokoládé bonbon volt, amihez mandulatejet, datolyát, vaníliát és étcsokoládét használtunk. Krémes, sűrű masszát készítettünk, amiből apró golyókat formáztunk. Ugyancsak kiváló ajándék, vagy a karácsonyi ajándékbontogatás közben nassolnivaló.

Mivel a tanfolyamon résztvevő egyik hölgy lisztérzékeny, és ezt előre jelezte nekünk, a menüt ennek megfelelően állítottuk össze. A gyömbéres kekszhez például kukorica és rizslisztet használtunk. Sötét, nyers nádcukorral, melasz sziruppal, és finom téli fűszerekkel készült a tésztája. Ezek a fűszerek (gyömbér, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg) melegítő és fertőtlenítő hatásúak, ideálisak a hideg téli napokon.

A sok finom aszalt gyümölcsöt, mandulát és egy kevés étcsokoládét is tartalmazó gyümölcskenyeret is kétféle variációban sütöttük meg, az egyik gluténmentes lisztekből készült. Méz és narancshéj is került a tésztába, fantasztikus illata volt miközben sült.

A gesztenyetortához őrölt mandula felhasználásával sütöttünk egy vékony piskóta lapot. A gesztenyekrémet bio, natúr masszából kevertük ki kókusztejjel, és xylittel édesítettük. Ezzel kentük meg a piskótát, majd feltekertük, és rolád formában tálaltuk. A tetejére narancs szeletek és olvasztott csokoládéból készült díszek kerültek.

Ezek a receptek bizonyították, hogy az ünnepi sütemények lehetnek könnyű, cukormentes, lisztmentes, tejmentes alapanyagokból, és mégis, ez ízértékükből semmit nem von le. Az ételallergiával küszködők, az egészségtudatos, a megelőzést, és a helyes táplálkozási szokások kialakítását szorgalmazó szülők, vagy a testsúlyukra figyelni akarók számára ideális opciók ezek a sütemények. A családi karácsonyon nyugodtan kínálhatjuk őket, mert bármilyen sütemény mezőnyben megállják a helyüket.

 

2012-01-05T21:19:31+00:00