Júniusi Élménykonyha: vendégváró falatok

Vendégvárás gyerekzsúrok, születésnapok alkalmával

Nyári szezonunk utolsó Élménykonyhájában a születésnapi gyerekzsúrok menüihez igyekeztünk néhány egészséges ötletet adni, melyek elcsomagolhatók akár iskolai uzsonnadobozba vagy kirándulásokhoz, piknikezéshez, de a mindennapokban is felhasználhatók reggelihez, tízóraihoz vagy uzsonnára.

Elsőként különböző szendvicskrémeket készítettünk el. A tojáskrém sokak kedvence, elkészítéséhez bio tojást használtunk, amit kereskedelmi forgalomban is be lehet szerezni. A tyúkok méltó körülmények között, szabadon kapirgálhatnak és táplálásukhoz nem használnak semmilyen mesterséges tápot, gyógyszert. Húsuk és tojásuk ízgazdag és egészséges. Az összetört keménytojásokat mustárral, lilahagymával és egy kevés tejföllel ízesítettük. A tojás az elmúlt 50 évben eléggé „problémás” élelmiszerré vált, hiszen az emberek jó része fél tojást enni a koleszterin tartalom miatt. Holott a tojás a szervezet számára szükséges tápanyagok egész tárházát tartalmazza: fehérjében, B2, B12, D és A vitaminban gazdag, valamint ásványi anyagai is jelentősek.

A második krémünk avokádókrém volt, amely megfelelően érett avokádóból percek alatt elkészíthető. Ízesítése is egyszerű, egy kevés fokhagyma és citromlé, só, bors hozzáadásával máris kitűnő krémet készítettünk. Az avokádónak magas a többszörösen telítetlen zsírsav tartalma, olaja ínyencségnek számít. Az amerikai kontinensen édességek készítéséhez is használják, Európában azonban inkább saláták, sós ételek részeként szerepel.

A tonhalkrém is nagyon finomra sikeredett. Elmira felhívta a figyelmünket arra, hogy ugyan a hal nagyon egészséges táplálék, manapság a túlzott halfogyasztás veszélyeket is hordoz magában. A tengerek és édesvizek higany szennyezettsége ugyanis rohamosan növekszik, és ez befolyásolja a halhús összetételét.

Szendvicskrémeinket felhasználva színes és vidám tálat készítettünk, amelyet sárgarépával, uborkával, paradicsommal, retekkel díszítettünk.

A zöldség röstihez cukkinit és sárgarépát használtunk, és bő olaj helyett a sütőben sütöttük meg. Ezek a fasírtféle kis falatok nagyon sokrétűen felhasználhatók. Élménykonyhánk hűséges támogatója, a Bonduelle ezúttal a Rio mix terméket ajánlotta fel, mely kukorica, zöldborsó és bébirépa keverékéből áll. Felhasználásával igazán finom röstiket készítettünk.

Természetesen az édességek sem maradhattak ki a menüből. Egy mézes müzlikekszet és egy friss gyümölcsben gazdag epertortát sütöttünk meg. Az epertorta receptje tej- és glutén érzékeny, valamint cukrot kerülni kívánó családok számára is megfelelő. Ha valaki nem szeretné ezt ilyen szigorúan betartani, akkor használhat a recepthez tejszínt vagy lisztet is, de bebizonyosodott, hogy a mandulaliszttel készült piskóta, és a kókusztejes eperkrém is maximálisan élvezetes ízvilágot biztosít. Édesítéshez nyírfacukrot, vagyis xylitet használtunk, ami egyébként ideális opció a cukor kiváltására.

A torta krémje élénkpiros volt a sok epertől, ami elgondolkoztatott bennünket, hogy a bolti és cukrászdai epres sütemények halványsápadt rózsaszín krémje vajon mennyi epret tartalmazhat? A mai világban, amikor mindennapi táplálékaink ipari környezetből származnak, kiemelten fontossá vált az élelmiszerek tiszta forrásból való beszerzése és a házi készítésű ételek előnyben részesítése. Igyekezzünk ezt szem előtt tartani a mindennapokban!

Köszönjük a Bonduelle-nek a támogatást!

2011-07-11T13:36:39+00:00