Hagyományőrző Mesemondó Találkozó!

„Amíg mese él az emberek körében, kevesebb hely jut ott a rossznak!”

/Bánffy György/

E gondolatok is megerősítenek minket abban, hogy jó úton haladunk, amikor évről évre kitárjuk Mesebirodalmunk kapuját. Ilyenkor aki eljön hozzánk az feltöltődik, a képzelet szárnyán eljut csodás mesebeli tájakra, és elfelejti a hétköznapi gondokat, mosolyra fakad.

Ezeket a meghitt pillanatokat szeretnénk a családok mindennapi életébe is visszavarázsolni, és elérni, hogy minden gyermeknek meséljenek esténként!

Úgy gondoljuk, hogy az a gyermek, aki sok ízes népi szólásokkal, közmondásokkal tűzdelt magyar népmesét hall az hatalmas „értékekkel megrakott batyut” kap útravalóul!

Gyermekeink „batyuját pedig Nekünk felnőtteknek kell megtölteni értékekkel. Mesemondó találkozónkkal ezt szeretnénk megalapozni, ill. az alapot továbbépíteni. Ezen alkalmakkor a mese varázsát eljuttatjuk gyermekeinkhez és a családjaikhoz, megismerhetik a csodálatos jót – „az élő mese varázsát!”

6. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2013-01-23.-24.-én du. 14:30-tól az – „Kerekerdei Mesemondó Találkozó” az ország legnagyobb óvodájában a Kerekerdő Óvodában.( Bp. 1097 Vágóhíd u. 35-37 ) Rendezvényünkön a IX. kerület óvodáiból képviseltetik magukat kis és nagy mesemondók ( gyerekek és óvónénik ) egyaránt!

Mesemondó találkozónk egyik fő célja a hagyományőrzés – Valljuk, hogy a hagyományt nem tanítani, hanem élni kell! – ill. az irodalmi élményszerzés és átadás, amely a népköltészeten és a népmeséken alapul.

Rendezvényünket miért is tartjuk fontosnak?

Mert úgy gondoljuk, hogy a mesék és mesemondások ideje nem járt le , és soha nem is fog! –ill. A gyermekeknek mese kell – és a felnőtteknek számára is legalább annyira fontos!

„A gyermek és a neki mesélő szülő között olyan kapcsolat teremtődik, amely nélkül nem érdemes élni…”

/Lázár Ervin/

Mindezeken túl a mesének a gyermeki személyiségre gyakorolt hatásáról sem szabad megfeledkeznünk.

Gyermekeink a meséken keresztül sok mindent megtanulnak: átlátnak emberi kapcsolatokat, tanítást kapnak az életről, események összefüggéseit megtanulják értelmezni, és erkölcsi tanulságokat is „megtapasztalnak”.

A sok mesehallgatás hatására szókincsük gazdagodik, fantáziájuk a képzelet szárnyán szárnyal, fejlődik, és mire elérik az iskolás kort addigra kommunikációs készségük, nyelvi fejlettségük, kifejezőkészségük szintje meghaladja azon gyermekekét, akik nem vagy csak igen kevés mesét hallgattak, hallgatnak!

Éppen ezért Mesemondó Találkozónkkal, szeretnénk jó példával elöl járni, és a családok figyelmét ráirányítani a mese fontosságára, létjogosultságára  mai rohanó világunkban is! Szeretnénk, ha megváltoznának az otthoni szokások, és gyermekeink nem a TV és számítógép előtt ülnének, nem tévéfilmre aludnának el, hanem esti mesét hallgatva merülnének álomba.

Idei vendégeink:

 • Döbrentey Ildikó és Levente Péter
 • Dr. Sándor Ildikó – a Magyar Táncművészeti Főisk. Néptánc Tanszék adjunktusa
 • Bencsik Gábor – a Magyar Demokrata hetilap lapigazgatója
 • Kovács Marianna – a HUNRA Olvasótársaság alelnöke
 • Agócs Gergely – Néprajzkutató, népzenekutató
 • Bán György – Népi hangszerkészítő
 • Körmöci Katalin – az Óvodai Nevelés főszerkesztője
 • Nagyné Bukovics Judit – az Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózatának Elnöke
 • Bácskai Márta – Gondolkodj Egészségesen Program! vez.
 • Csíkszeredából érkezik testvér óvodánk vezetője Szente Ibolya

Mesemondó Találkozónk végén díszvendégeink rövid „mesei gondolatokkal” töltötték meg kis és nagy mesemondóink, vendégeink batyuját, hogy további útjuk során ezekből töltekezhessenek! Levente Péter és Döbrentey Ildikó neve hallatán szerintem mindenki közösen énekli „Tágas égen andalog…”! Úgy gondolom ez az, ami egy gyermek életéből sem hiányozhat! Meg kell élni mindenkinek, meg kell benne mártózni, HALLANI, TAPASZTALNI KELL!

Minden mesemondónk emléklapot és mesekönyvet kap emlékbe.

 

Levelem végén engedje meg, hogy szeretettel meghívjam Önt és családját rendezvényünkre, mivel szeretnénk  „ELVARÁZSOLNI A MESÉK BIRODALMÁBA”!

Budapest, 2013.01.15.

Magyarné Willinger Andrea
vez.hely.
Kerekerdő Óvoda
Bp. 1097 Vágóhíd u. 35-37

 

Tags:


Back to Top ↑

  Hagyományőrző Mesemondó Találkozó!

  „Amíg mese él az emberek körében, kevesebb hely jut ott a rossznak!” /Bánffy György/ E gondolatok is megerősítenek minket...


  Tovább a cikkre >>>

  Óvodások naplója

  Hécz Attila verseskötetei az óvodásokat foglalkoztató témákat ölelik fel, az ő gondolataikat tükrözik, az ő nyelvükön szólnak hozzánk –...


  Tovább a cikkre >>>

  Ovisok kedvence: Panka és Csiribí

  Mióta féléves-sem-volt-akkor kisfiamnak  még a Vakondos lapozókért rohangáltam a könyves nagykereskedésbe, és a barátnőm megkért, hogy vegyem meg hároméves...


  Tovább a cikkre >>>

  A mese alkalmazása az önismeret fejlesztésére

  Tavaly november végén rendezte meg a Tükröm-tükröm… A műfajok lélektana című kétnapos gyerekirodalmi konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem...


  Tovább a cikkre >>>

  Ovikezdős mesekönyvek

  Hétfőn a kezdődik az óvoda, kiscsoportosok és szülők százai készülnek izgatottan az évkezdésre. Ovis zsákot varrnak (vagy varratnak), ceruza-...


  Tovább a cikkre >>>