Ha csak az orra folyik, Anyuka…

Még csak hideg sincsen, mi máris lebetegedtünk. Nem szeretném az egészet a “jocikák” nyakába varrni, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a bölcsődei beszoktatás első napján megismertük a nulladik beteget: Jocikát, és másnap már Botond sem látott ki a szemén.

Jocikának nem csak, hogy sűrű, zöld váladék folyt (mit folyt: ömlött!) az orrából, de az én fiam mellett is ült és tüsszögött a cumija mögül, és egyébként imádnivalóan cukin tologatta a piros Ferrariját. A második napon kb. fél év után ismét elővettük az orrszívót, én pedig majdnem kiugrottam az ablakon.

Félreértés ne essék: Jocika természetesen lehetett volna, Dávid, Adél, vagy Laura is. Mérlegelnem kellett sok mindent, többek között a beszoktatás megakadását, ha nem viszem, az ő és a többi gyerek egészségét, ha beviszem. Jó szokásomhoz híven rátoltam valakire a döntést: betelefonáltam a bölcsődébe, hogy vigyem-e vagy nem vigyem a gyerekem, mi a “policy”.  A válasz az volt, hogy: “Ha csak folyik az orra, Anyuka, akkor nehogy emiatt otthon maradjanak! Csak láz vagy fertőző betegség esetén ne vigyük a gyerekeket.”  Szerintem ez a mondat egy hatalmas ellentmondás, mert tudtommal nem a náthavírus a kivétel az összes fertőző vírus közül, de értem én, hogy nem azért adjuk közintézménybe a gyerekünk, hogy holmi orrfolyás miatt aztán otthon teázgassunk velük tavaszig a meleg lakásban, hát bevittem. Ibolya néni pedig szorgosan törölgeti az orrát, mert fújni nem hajlandó. Egyelőre ennyivel megúsztuk, azóta is taknyos, hol jobban, hol kevésbé.

Adom neki a C vitamint, issza a napi 3 csésze hársfateát mézzel, mossuk a kezét, szívjuk az orrát, sokat vagyunk levegőn, melegen öltöztetem, próbálom megtanítani, hogy ha tüsszent, tegye a szája elé a kezét, mit tehetnék még? Mondjuk biztosítva gyerekem számára a sorsközösséget, lerobbanok én is, csak én még torokfájással is tetézem? Rendben, megtettem.

A városi legenda, miszerint a közösségbe járó gyerekek ősztől tavaszig náthásak, minden hitetlenségem, és Botond sziklaszilárd immunrendszerébe vetett hitem ellenére, egyelőre igazoltnak tűnik.

2011-09-26T09:28:44+00:00