Gyógyteázással a jobb közérzetért

Köhögés, tüsszögés, általános levertség. Mindenki ismeri a „valami környékez” érzést, és vannak, akik munka mellett kénytelenek ilyen állapotban, gyógyszerekkel el-elboldogulva végigharcolni a telet. A kemény januári hidegben, az influenza szezon közeledtével sokat segíthetnek a tudatosan használt gyógyteák, főzetek.

 

Sajnos ma már kevesen vannak, akik pontosan ismerik nagyanyáink fortélyait; a Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület nyilvántartása szerint Magyarországon 20-25 olyan hiteles ismerője van a gyógynövényeknek, aki őseitől szellemi örökségül kapta tudományát. Ilyen füvesember az országszerte ismert, bükkszentkereszti Szabó Gyuri bácsi, aki nagyanyjától mentette át a füvek ismeretét, és ahol csak teheti, terjeszti örökségét. Szerencsés esetekben a patikában is kaphatunk eligazítást, mivel javíthatjuk közérzetünket, enyhíthetjük megfázási- vagy egyéb tüneteinket, hogy valóban élvezhessük a telet.

 

Depresszió, levertség

 

Ismert praktika például, hogy a többnyire gyógyszertárakban is kapható orbáncfű teája klinikailag igazoltan jó a depresszió kezelésére, kiválóan erősíti az immunrendszert. Este lefekvés előtt érdemes fogyasztani belőle egy csésze teát. Hangulatjavító hatása lassan, 6 hét alatt érvényesül, enyhébb esetekben nyugtalanság és szorongás együttes előfordulása esetén is kiváló gyógyír. Fontos azonban tudni, hogy az orbáncfű lassíthatja a szívgyógyszerek felszívódását, és használata csökkentheti a fogamzásgátlók felszívódását is. Kombinálható napközben fogyasztott citromfű teával (gyógyszertárakban, drogériákban szintén kapható), ez is nyugtató hatású. A levendula elsősorban illóolajként fejti ki lazító, nyugtató hatását. Oldja a bennünk összegyűlt feszültségeket és görcsöket. Kellemes illata hozzásegíthet a relaxációhoz, akár a fürdővízbe csepegtetve is. A rosszkedvűző kúra tehát esténként levendulás aromaterápiával zárható.

 

Immunerősítés

 

Ha még nem jelentkeztek rajtunk a megfázás tünetei, a legjobb időben vagyunk, hogy távol is tartsuk őket rendszeres gyógyteázással. Kevésbé ismert fű ehhez a macskamenta, amely jellegzetes citromillatú, nyugtató, görcsoldó hatású, de az emésztést is segíti, tonizálja a testet. Könnyebben elérhető a mezei kakukkfű, amely kifejezetten immunerősítő, köhögéscsillapító hatású, kiegészítő módszerként torok- és mandulagyulladás is kezelhető vele. A vad kakukkfű ugyan elsősorban fűszernövényként ismert, virágos hajtásának főzete használható köhögése ellen, menstruációs görcsök oldására, immunerősítésre is. Gátolja a sejtek öregedését.

 

Megfázás, meghűlés

Az örökké környékező téli veszedelem, a megfázás tüneteit legbiztosabban teakúrával enyhíthetjük. Lényegében bármilyen fű megteszi. A meleg tea pótolja az elvesztett folyadékot, a gőzök enyhítik az orrdugulást, a légzési nehézségeket, a torokfájást. A tea koffeinjei és fitokemikáliái segítik a hörgőket kitágulni, szabaddá téve így a légutakat. A benne lévő tannin emellett vírus- és baktériumölő hatású is. Súlyosabb esetekben jó szolgálatot tesz az izzasztó hatású hársfavirág, a klasszikus kamilla, a kakukkfű, egy órákon át áztatott fokhagyma antibakteriális hatású leve, a többek között köptető és antiszeptikus hatású ánizs, az izzasztó- és vértisztító bodzafőzet, a mézzel ízesített borsmenta.

(K.R.)


Fel a tetejére ↑

Közelgő események / programok

Naptár megtekintése