Gyakori téli gyermekbetegségek homeopátiás szerei

A betegségmegelőzésben jó hatású az immunrendszer működését harmonizáló Echinacea, amelynek alacsony hígítása fitoterápiás hatású. Naponta egyszer-kétszer célszerű adni, a szünetek beiktatására pedig figyelni kell. Az oscillococcinumból megelőzésre hetente lehet bevenni egy-egy adagot. Ez a homeopátiás gyógyszer a már kialakult betegség esetén is jól alkalmazható akkor, ha a betegnek hirtelen magas láza lesz, gyengeségre és levertségre panaszkodik. A beteg környezetében élőknek is javasolható az influenza elkerülése érdekében. 

Köhögés,
torok- és garatgyulladás esetén

homeopatia_400

Belladonnát közepes hígításban, ha a köhögés száraz, görcsös jellegű, főleg éjszaka jelentkezik. A száraz légúti nyálkahártyák miatt torokfájással, nyelési nehezítettséggel együtt.
Láz és lüktető fejfájás, izzadás és erős szomjúságérzet kíséri a tüneteket.
Arum triphyllumot közepes hígításban, ha rekedt, elcsukló hangja van a gyermeknek, torka vörös, ajka száraz, cserepes, vérzik, mert harapja, tépkedi róla a bőrt
Corallium rubrum közepes hígításban adható arra a rohamokban jelentkező köhögésre, amely szinte visszatarthatatlan és erős fulladás-érzettel jár. Jól megfigyelhető a váladékcsorgás a hátsó garatfalon, ami kiváltja a köhögőrohamot. A lecsorgó váladék miatt előbb-utóbb hányás is megjelenik. A kisbeteg állapota rosszabb hideg levegőn és éjszaka, ezért a takaró alá bújik.
Kalium bichromicum köhögése jellegzetesen ugatásszerű, fémes, érdes-érces köhögés.
Kiváltója lehet az arcüreggyulladás vagy garatgyulladás, amely sárgás-zöld tapadós, sűrű, a hátsó garatfalon csorgó váladékkal jár. A tüneteket a légzőrendszer leszálló fertőzése okozza.
A tünetek javulnak melegre és alvás alatt, rosszabbodnak este és hajnal 2-3 körül.

Gégegyulladás esetén

Aconitum napellus közepes és magas hígítása adható akkor, ha a köhögés száraz, rövid ugatós, kruppos jellegű, rekedt.
A betegség hideg szél vagy huzat utáűn éjfélkor jelentkezik. A beteg nem izzad, de nagyon szorong.
Sambucus nigra közepes hígítása hat a hirtelen jelentkező heves ugatós köhögésre, amely az Aconitumhoz hasonlóan éjfél körül jelentkezik. A gége görcse miatt be-és kilégzési nehezítettség észlelhető. Az orrdugulás és száraz orr érzete miatt a beteg, szipog.
Tünetei javulnak meleg borogatásra.
Spongia tosta jellemzője a rekedt, ugatós köhögés, deszkafűrészelésre hasonlító hanggal.
A gyermek éjfél körül szorongva ébred, sípoló belégzése olyan, mintha egy szivacson keresztül lélegezne. Állapota javul meleg italra és magas párnán fekve, rosszabbodik fekve, alacsony párnán. 
Drosera közepes hígítása a száraz, ugató köhögésre hat jól. Jellegzetes a kukorékolás-szerű belégzési hang, amely köhögőrohammal együtt jelentkezik. A kísérő mellkasi fájdalom enyhül, ha a kezét a mellkasára szorítja. Hányhat is a köhögőroham alatt.
Coccus cacti köhögése jellegzetes csiklandozás-érzéssel indul a gégében. Állapota javulást mutat friss levegőn vagy hideg italra és rosszabbodik éjjel 11-12 között, ébredés után, meleg helyiségben
Hepar sulfuris közepes vagy magas hígítása arra a kruppos köhögésre hat, amelynek rosszabbodása hajnal 5 felé vagy közvetlenül ébredéskor következik be, és a legkisebb hidegre is rosszabbodik, kísérőként pedig a legkülönbözőbb gennyedésekre való hajlam áll.

Légcső-és hörgőgyulladás esetén

Ipecacuanha közepes hígítása enyhíti a rohamokban jelentkező, nehézlégzést és hányingert okozó köhögést. Jellemzően a nyelv tiszta, erősen nyálzik a beteg, nem szomjas , köpete lehet 
Állapota javul melegre, pihenéskor.
Bryonia közepes hígítása hat a rövid, fájdalmas köhögésekre, amelyek a légúti nyálkahártyák  szárazsága miatt alakulnak ki. Gyermek nagyon szomjas, sokat, hideget kíván. Javulás nyugalomban, nagy felületen nyomásra, izzadásra, rosszabbodás mindenféle mozgásra (légvétel) és melegben alakul ki
Cuprum metallicum közepes hígítása hat a rohamszerű, görcsös, ugató köhögésre, amely a simaizmok görcse miatt alakul ki. Harántcsíkolt izmok görcse is kísérheti, éjszakai lábikragörcs, a szemhéjak rángatózása formájában. Egyértelmű javulás következik be pár korty hideg vízre
Sticta pulmonaria közepes hígítása hat arra a száraz, irritáló, kimerítő köhögésre, amelyet
homloküreggyulladás kísér. A beteg fújja-fújja az orrát, de nem jön semmi belőle, de gennycsorgás látható a hátsó  garatfalon. Állapotában javulás az orrfolyás beindulására, rosszabbodás mozgásra és belégzésre következik be.
Rumex crispus közepes hígítására aszáraz, szűnni nem akaró köhögés, a szegycsont mögött kaparó, bizsergő érzésjellemző. Minden tünet rosszabbodik hideg levegőre, ezért száját-orrát eltakarja.

Minél hamarabbi gyógyulást kívánunk!

2010-11-15T17:18:35+00:00