Fog- és szájápolás

Mitől szuvasodnak a tejfogak?

A fogszuvasodás kialakulásában a lepedék a főbűnös. A lepedék sok millió baktériumból áll, melyek szénhidrátokból — elsősorban cukorból — savakat képeznek. Ezek megtámadják, fokozatosan elmésztelenítik a fogzománcot, majd a savhatás következtében a fog kilyukad.

Tudta-e, hogy a fogszuvasodás kialakulásában egy baktérium játssza a főszerepet, amit legtöbbször a szülő ad át gyermekének (szájra adott puszi, nyállal letisztított cumi által)?

Szájápolás

A fogakat minden étkezés után, de legalább naponta kétszer kívánatos megtisztítani. A gyermek fogkeféje legyen kisfejű, puha, műanyag szálú, és kerüljön rá borsónyi fluoridos gyermekfogkrém. Az étkezések után együtt végzett, játékos fogmosás öröme megalapozza a későbbi önálló fogmosás szokását.

Fluoridok

A fluoridok a csontok és a fogak nélkülözhetetlen építőelemei. Természetes előfordulási helyeik az ivóvíz és néhány étel, ital (hal, tea). A fluoridok fogvédő hatása tudományosan igazolt tény, ezért fontos a fluoridtartalmú fogkrémmel történő napi kétszeri fogmosás. Fogszuvasodás szempontjából fokozottan veszélyeztetett gyermekeknél szükség lehet fluoridkiegészítésre (tabletta, zselé, só), amelynek adagolásáról konzultáljon orvosával.

 

Fogszabályzás

Az orvos a fogazat és az állcsontok helyzeti rendellenességével foglalkozik. Ezek kialakulásában szerepet játszanak a rossz szokások, a tejfogak rendellenes váltódása és az örökletes tényezők. A szabálytalan fogazat beszédhibát okozhat, növeli a szuvasodás és az ínygyulladás kockázatát, akadályozza a rágást és esztétikailag sem előnyös.

Érdemes megfigyelni a gyermek összezárt fogsorát, és ha a szokványostól eltérő fogazatot lát, keresse fel a gyermekfogorvost, aki szükség esetén fogszabályzó szakorvoshoz irányítja őt.

Megelőzés: rossz szokások megszüntetése

A cumizás, az ujjszopás, a szájlégzés nyitott harapáshoz vezethet, a szuvas tejfogak korai elvesztése miatt fogtorlódás alakulhat ki. Ezért törekedjen a rossz beidegződések kialakulásának elkerülésére vagy a tartósan fennálló rossz szokások mielőbbi megszüntetésére. A gyermek általában 4 éves korára magától elhagyja rossz szokásait, néha azonban szüksége lehet szülői segítségre is. A leszoktatásra nincs bevált recept: sok esetben hatásos a türelmes rábeszélés, de a trükk is célravezető eszköz lehet. Konzultálhat fogorvossal is, hogy ő milyen megoldást javasol erre.

Nyitott harapás

Viszonylag gyakori rendellenesség a sokáig cumizó, ujjukat szopó, szájlégző gyermekeknél és azoknál, akik nyelés közben nyelvüket metszőfogaik közé préselik. Ilyenkor a fogsorok összezárásakor a metszőfogak területén látható rés van, ami akadályozza a hangok helyes képzését. Kezelését óvodáskor kezdetén javasolt elkezdeni.

Bulldogharapás

A kórosan megnövekedett alsó állcsont miatt az alsó metszőfogak a felsők elé harapnak. Kialakulásában örökletes tényezők játszanak szerepet. Kezelését kora gyermekkorban ajánlott elkezdeni.

Fogtorlódás

A fogak nem férnek el a fogívben. Lehet örökletes, de előfordulhat azért is, mert a szuvasodás miatt károsodott vagy eltávolított tejfogak nem tartanak fenn elegendő helyet a maradó fogak számára. Szájlégzés, cumizás, ujjszopás is okozhatja. Jellemzője az előre álló felső állcsont, kifelé dőlt fogakkal.

Mélyharapás

A felső metszőfogak nagymértékben fedik az alsó metszőfogakat.

Első találkozás a fogorvossal

Célszerű korábban elvinni gyermeküket fogorvoshoz, hozzászoktatni a fogorvoshoz járáshoz, hogy ez életük rendszeres eseménye legyen. Első alkalommal elég a váróteremig vinni őket a szülők rendes kontrollja idején, aztán saját időpontot kérni ellenőrzésre.

A lényeg, hogy a gyermek felfogja: ez is az egészsége érdekében történik. A fogorvos nem ellenség, hanem segít, ha baj van és rendszeres ellenőrzéssel megelőzhető sok fogászati probléma. Nem a szülő feladata elmagyarázni, hogy mi fog történni, hiszen gyakran nem is kell kezelést végezni. A helyes fogmosási technikáért, szép fogakért kapott dicséret amúgy is büszkeséggel tölti el a gyerekeket. Előtte ígérgetni felelőtlenség. Utána meg lehet jutalmazni őket, de túlzásokba esni ilyenkor sem kell.

2010-11-25T15:23:22+00:00