Gyermekpszichodráma

Mikor:
2013. december 4. szerda @ 16:00 – 17:00
2013-12-04T16:00:00+00:00
2013-12-04T17:00:00+00:00
Hol:
Millenáris
1024 Budapest, Kis Rókus utca
Magyarország
Költség:
4000 Ft/alkalom
Kontakt személy:
20/388-1898, 30/5008746

Mi is az a gyermekpszichodráma?

A módszer lényege, hogy két szakképzett drámavezető segítségével a gyerekek egy mesét, történetet találnak ki, amit együtt, saját maguknak elő is adnak.  A beleélést színes jelmez kavalkád segíti, melynek köszönhetően a gyerekek pillanatok alatt királynővé, hőssé, híres sportolóvá vagy akár dinoszaurusszá változhatnak. A spontán játék felszabadítja a kreativitásukat, katartikus élményekhez juttatja őket, én-erősítő, személyiségfejlesztő hatása van. Az önkéntes részvétel erős motivációt eredményez, az oldott hangulat mozgósítja a gyerek önteremtő, öngyógyító képességét. A játék mindig a fantázia világában, egy „mintha térben” zajlik, ahol nincs rossz teljesítmény, megoldás. Így a gyerekek olyan élményekhez jutnak, melyek mindennapi életükben esetleg nem fordulnak elő. S ha a gyerek a csodavilágban kifejezi belső tartalmait, s megerősödik, akkor képes lesz arra is, hogy hétköznapi viselkedését megváltoztassa.

A foglalkozásokat egyéni beszélgetés előzi meg, amely során a szülőkkel megbeszéljük, hogy miben szeretnének segítséget kapni, illetve tájékozódunk a gyermek aktuális állapotáról. A foglalkozások között meghatározott időközönként minden szülőnek egyéni konzultációt biztosít a két vezető, melynek keretében visszajelzést adnak a gyermekek fejlődéséről. A játékos foglalkozások 6-8 fős csoportokban zajlanak, időtartamuk 60 perc.

Induló csoportunkat 5-7 éves gyerekeknek szántuk, ha gyermek ennél idősebb, vagy fiatalabb, kérjük konzultáljon a csoportvezetőkkel a lehetőségekről! (Hiszen minden gyermek különböző, a csoport korösszetétele a jelentkező gyerekek korától és habitusától is függ majd.)

A gyermekpszichodráma csoport célja:

  • önérvényesítő képesség, asszertivitás erősítése,
  • pozitív önértékelés kialakítása,
  • megfelelő konfliktuskezelési technikák elsajátítása,
  • kreativitás, rugalmas gondolkodás, spontaneitás, problémamegoldás fejlesztése,
  • a gyermek feszültségeinek oldása,
  • a gyermek átsegítése az életciklus váltásokkal járó válságokon, nehéz periódusokon (intézményváltások, iskolakezdés, kistestvér születése, kórházi tartózkodás, válás, hozzátartozó elvesztése stb.)

Tehát ajánljuk a csoportot azoknak a gyerekeknek, akik:

  • zárkózottabbak, félénkebbek, szorongóbbak az átlagnál,
  • nehezen kezelik indulataikat,
  • nehezen alkalmazkodnak új körülményekhez,
  • akiknek az életében olyan változás történt, amely láthatóan hatással van a gyermek viselkedésére, vagy amelyet nehéz lehet feldolgozni (lásd fent)

Mi a különbség a megszokott mesecsoport, és a gyermekpszichodráma csoport között?

A Te Meséd foglalkozásaink egy nagy létszámú gyermekcsoportra (akár 20 fő) kialakított játékos foglalkozás, ahol egy létező népmesével dolgozunk. Itt elsősorban drámapedagógiai eszközöket használunk arra, hogy a gyerekekhez közel hozzuk a mesét. Elsődleges célunk, hogy megismerjék a népmeséket, a meséken keresztül fejlesszük a belső képalkotás képességét, a kreativitást, a képzelőerőt, a kezdeményezőkészséget, a kooperációt, valamint olyan közeget teremtsünk, ahol a gyerekek jól érezhetik magukat, és miközben eltöltenek egy felszabadító órát a mesék birodalmában, olyan eszközöket kapjanak, amelyek segítségével rátalálhatnak saját útjukra a való világban is.

Ezzel szemben a gyermek pszichodráma csoport mindig kis létszámú, zárt csoport, hogy minden egyes gyermek megkaphassa azt a koncentrált, személyre szóló figyelmet, ami fejlődőséhez, problémái megoldásához szükséges. A csoport összetétele állandó, és amennyiben a gyermek rendszeresen részt vesz, a csoport már önmagában gyógyító, megerősítő funkciókkal bír. Ehhez azonban elengedhetetlen az elköteleződés, csak akkor tudunk valódi és tartós változást elérni, ha a gyermek legalább egy fél éven keresztül (ideális esetben egy teljes tanéven át) rendszeresen részt vesz a foglalkozásokon!

 

Vezetők és további információ:
Szirtes-Szabó Kata, pszichopedagógust: 20/388-1898, kata.szirtesszabo@gmail.com
és Huszár Anikó, pszichológust: 30/5008746, huszaraniko@gmail.com

A csoport időpontja: minden szerda 17.00 -18.00
Az első alkalom várható időpontja: 2013. december 04.

A csoport helyszíne: Millenáris Teátrum, Gondolkodj Egészségesen! Program
Budapest 1024, Kis Rókus utca 16-20.

A csoport ára alkalmanként 4000 forint, a foglalkozásokat kérjük havonta, egy összegben, előre kifizetni (ez egy olyan hónapban, amikor négy péntek van, 16.000 forint).

 

A férőhelyek száma korlátozott!Comments are closed.

Fel a tetejére ↑

Közelgő események / programok

Naptár megtekintése