Országos Gondolkodj Egészségesen! Nap

Mikor:
2014. november 28. péntek @ 08:00 – 15:00
2014-11-28T08:00:00+00:00
2014-11-28T15:00:00+00:00
Hol:
Országos Gondolkodj Egészségesen! Nap

A Gondolkodj Egészségesen Alapítvány 9. éve rendezi meg az Országos „Gondolkodj
Egészségesen!” Napot. Az Alapítvány 2014-ben is azért dolgozott, hogy Magyarországon minden gyermek önmaga lehessen, és a gyerekek testi-lelki egészsége hosszútávon egy egészséges nemzet létrejöttéhez vezessen.

Bíztatunk minden óvodás korosztállyal foglalkozó pedagógust, hogy csatlakozzon a programhoz és fogadja szeretettel az erre a napra készített forgatókönyvünket, mely reményeink szerint segítségére lesz a nap vidám és tartalmas elöltésében. Idén egy izlandi népmesével készültünk és hozzá kapcsolódó játékokkal, foglalkozásokkal. Kívánunk hozzá sok örömet és tartalmas együttlétet a csoporttal!

A GE! Nap

Foglalkozásvázlat óvodapedagógusoknak

Egymás köszöntése: körben állunk, megfogjuk egymás kezét és a leghangosabb hangon, amin csak “kijön” belőlünk, egyszerre mondjuk, hogy:”Szép napot!” Közben olyan nagyra nyitjuk a kört, amilyenre csak tudjuk.

Bemelegítő, ráhangoló játék: szín-testrész játék, mondunk egy színt és egy testrészt pl. kisujj-piros, a játékosoknak keresniük kell a térben vagy egymáson egy piros színű valamit és az elhangzott testrésszel megérinteni (könyék-kék, térd- sárga, orr-barna stb.) A játék után megkérdezzük a gyerekeket, hogy milyen színűnek szokták látni a holdat. Az óvodapedagógus kezdheti a játékot, pl. “Az én holdam aranysárga színű.” stb.

 

A mese elmondása (a mesében található éneket tetszés szerint zenésíthetjük meg):

A holdvadászok

(Izlandi népmese)

moon2

Egy szép csöndes estén az egyik falu apraja-nagyja a barátságos fényű holdat leste. A hold az egyik hegycsúcsról világított feléjük, és olyan közelinek tűnt, hogy azt hitték, akár a kezükbe vehetnék, csak fel kellene menni érte a hegycsúcsra. Milyen jó is volna, ha lehozhatnák magukhoz, a faluba! A sötét téli estéken milyen szépen világolna! Bizony nem kellene pislogó lámpafénynél vakoskodniuk, ha az asszonyok szőni, fonni akarnak. Addig-addig mondogatták, hogy milyen jó is volna, míg végül elhatározták, hogy megszerzik maguknak a szelíd fényű holdat. A falu legerősebb legényei vágtak neki a hegynek, melynek csúcsáról oly hívogatón fénylett. Hamarosan föl is értek a hegytetőre, de jaj, a holdat már nem lelték ott, fenn úszott a magas égbolton. Délnek tartott, s nemsokára egy másik hegycsúcsról fénylett feléjük. A legények meg utána. Megmászták azt a másik hegyet is, de a holdat már ott sem találták, már csak visszfénye csillant a hideg köveken.

S így tartott ez egész éjszaka. A hold békésen szállt a sötétkék égbolton délnek, mindig távolabbi és távolabbi hegycsúcsokról fénylett feléjük; az égen halovány felhők úsztak a nyomában, lent a földön meg egyre nehezülő léptekkel követték útját a holdvadászok.

– Alighanem fél tőlünk, azért menekül! – mondta az egyik legény.

Csalogassuk magunkhoz, ne szálljon már tovább, mert sohasem érjük utol! Megálltak hát a holdvadászok egy hegycsúcson, s csalogatni kezdték a holdat, így:

Hold, szép holdacska,
szállj a tenyerembe!
Vajas kenyér vár terád,
itt van a zsebembe!

De a holdnak nem kellett a vajas kenyér, nem szállt a vadászok tenyerébe, egyre messzebb úszott dél felé, egyre távolabbi csúcsokon csillant a fénye. A legények üres zsebbel, üres kézzel, pirkadattal tértek vissza a falujukba. A hold meg folytatta útját fenn a magasban, hogy szelíd fényéből egyformán jusson az egész világnak.

Holdmozgó: Elindulunk egy előre kijelölt térben és “Stop!”-ra megállva mindenki megalkotja a saját holdszobrát. Mindenki lassan elmozdíthatja a fejét és megnézheti a társait is. Vállérintéssel egy-egy gyereket megkérdezhetünk, hogy mire gondol most az ő holdja? + aki szeretné elmondani, de nem érintettük meg, az magasban nyújtja a mutatóujját.

Holdének: Körben ülünk, és újra felidézzük a mesében hallott kis dalt, amitegyütt is elénekelünk és egy kis mozgásos gyakorlatot tanulunk meg hozzá:

Hold, szép holdacska, (nagy kört írunk le a karjainkkal)
szállj a tenyerembe! (felemeljük magasba a karjainkat, tenyereinket az ég felé tartva)
Vajas kenyér vár terád, (egymás után megsimogatjuk a saját tenyerünket)
itt van a zsebembe! (oldalra tesszük a kezünket, mintha a belenyúlnánk a zsebünkbe)

Holdvadászat: Önkéntes holdvadászokat keresünk! Két gyermek becsukja/eltakarja a szemét vagy elfordul a csoporttól. Három kis holdkövet adunk egy-egy párnak, akik a tenyerükben elrejtve, körben állva megfogják egymás kezét (az összekulcsolt tenyerekben vannak a holdkövek). A holdvadászoknak az a dolguk, hogy megtalálják, hol vannak a holdkijáratok, vagyis ha olyan gyerekekhez mennek, ahol nincs holdkő, akkor a kapu zárva marad, ha megtalálják, hogy hol van a holdkő, a holdkapu kitárul és átmehetnek rajta.

Holdam hangja, alakja: egy gombolyag fonalat teszünk egy dobozba. Öt kisebb csoportra osztjuk a résztvevő gyerekeket. Minden csoportnak addig húzzuk a fonalát, amíg egy levegővétellel tudja kiénekelni azt, hogy: “Hold”! Ezután annyi fonalat vágunk a legnagyobb távolságból, ahányan vannak, ebből kell kirakniuk a saját holdjukat a földön. A végén megnézzük egymás elkészült munkáit!

Elköszönés egymástól(gyerekek és felnőttek együtt): körben állunk , megfogjuk egymás kezét és a leghalkabb hangon, amin csak “kijön” belőlünk, egyszerre mondjuk, hogy:”Szép holdat!” Közben olyan kicsire zárjuk a kört, amilyenre csak tudjuk.

Kapcsolódó lehetőségek:

1. “Az mi holdunk” címmel készítsünk a gyerekekkel közös csoportrajzot vagy “Az én holdam” címmel egyéni rajzokat, alkotásokat.

2. Készítsük el együtt a gyerekekkel a Holdfénytündér (gyümölcssaláta) és a Csillagkirályfi (zöldségsaláta) salátáját!

 

Receptötlet az őszi Holdfénytündér salátához:

Hozzávalók:
40 dkg körte
 
20 dkg alma
 
20 dkg szőlő
20 dkg szilva
 
2 narancs
 
1 citrom leve;
 

Az öntethez: 
2 dl joghurt
 
2 evőkanál méz
 
2 evőkanál citromlé

Elkészítés:
– az egyik narancsot meghámozzuk, gerezdjeire bontjuk;
 
– a körtét és az almát héjastól nagy cikkekre vágjuk, majd kicsumázzuk;
 
– citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon;
 
– a szilvát kimagozzuk, negyedekre vágjuk;
 
– a szőlőt leszemezzük;
 
– az előkészített gyümölcsöket egy tálba összekeverjük és a másik narancs levét ráfacsarjuk;
 
– hideg helyen 1-2 óráig állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek;
 
– tálaláskor kis tálkákba merjük és a simára turmixolt joghurtos öntettel (joghurt, méz, citromlé) meglocsolva kínáljuk.
(Forrás: http://www.tutireceptek.hu/oszi-gyumolcssalata)

 

Receptötlet az őszi Csillagkirályfi salátához:

Hozzávalók:

1 nagy sütőtök (kb 1kg)
5 dkg tökmag
4 ek olívaolaj
1 citrom reszelt héja és préselt leve
2 db csemege kukorica vagy 1 nagyobb doboz morzsolt csemegekukorica
1 ek méz
15 dkg vegyes zöldsaláta (rukkola, zsázsa, bébi spenót stb.)

 

Elkészítés:

– a sütőt 200 fokra előmelegítjük.A sütőtököt megpucoljuk, magházát eltávolítjuk, majd a húsát 3 centis kockákra felvágjuk. Ezeket egy tepsibe szórjuk, leöntjük 1 ek olajjal.

– a sütőtököt a sütőben puhára sütjük (ez kb. 30 perc). Az utolsó 10 percre rászórjuk a tökmagot, elkeverjük.

– Közben 1 ek olajat elkeverünk a fűszerkeverékkel és a citromlé felével. Ezzel megkenjük a kukoricákat, amiket a grill alatt barnára sütünk (ez kb. 15 perc). Kissé hűlni hagyjuk.

– A maradék olajat, citromlevet, citromhéjat és mézet elkeverjük.

– Egy éles késsel a kukorica szemeket levágjuk a csutkáról. Ezeket a sült sütőtökre szórjuk. Elkeverjük. Amennyiben a konzerves változatot választottuk, a lecsepegtetett kukoricát ráöntjük a tökre.

– Átszedjük a zöldségeket egy tálalóedénybe, sózzuk, borsozzuk, leöntjük az öntettel, majd beleforgatjuk a zöldsaláta leveleket.

– Melegen vagy langyosan tálaljuk. (Forrás: http://www.tutitippek.hu/blog/sutotok-es-kukorica-salata.php alapján)Comments are closed.

Fel a tetejére ↑

Közelgő események / programok

Naptár megtekintése