Energiatakarékosság a konyhában – 10 tipp

  1. Ha kerámia-, vagy üvegtálban sütünk, a sütő hőmérsékletét akár 25 fokkal is lejjebb vehetjük, mégis ugyanannyi idő alatt készül el az étel – mivel ezek az anyagok jobban vezetik és tartják meg a hőt.
  2. Tartsuk a fém főzőlapot tisztán, hogy hatékonyabb legyen a hőkezelése. Győződjünk meg arról, hogy az edény mérete illeszkedik a főzőlaphoz. Egy kis fazék egy nagy főzőfelületen energiapazarlás. Emellett a kis főzőlapok kevesebb energiát használnak…
  3. Győződjünk meg arról, hogy az edény mérete illeszkedik a főzőlaphoz. Egy kis fazék egy nagy főzőfelületen energiapazarlás. Emellett a kis főzőlapok kevesebb energiát használnak fel.
  4. Ki állítja, hogy a tésztát 15 percig folyamatosan kell főznünk forró vízben? Egyes tészták csomagolása csupán két perces főzési időt ír elő, és 20 perc fedő alatti áztatást. Mindez csak öt perccel kerül több időbe, mégis energiát takarít meg….
  5. Használjunk fedőt, hogy ne szökjön el a hő!
  6. A kisebb mindig jobb. Ahol tudjuk, használjuk a kenyérpirítót az elektromos sütő helyett, és a botmixert a konyhagép helyett.
  7. Az emberi energia nyilvánvalóan sokkal természetbarátabb, mint az elektromos – vegyük elő a kézi kávédarálót, a habverőt, és az egyszerű kést a divatos, elektromos konyhai kütyük helyett.
  8. A rizsfőzők és a lassú főzőedények sokkal hatékonyabbak vacsorakészítéshez, mint a főzőlapok. Győződjünk meg arról, hogy teflonmentesek, és acélmentes belső résszel rendelkeznek.
  9. Ha fagyasztott étellel dolgozunk, nézzük meg, hogy teljesen kiolvadt-e, mivel sokkal hosszabb ideig tart elkészíteni, ha félig még fagyos.
  10. Kíváncsiságunk növeli az áramszámlánkat! Amennyire lehet, ne nyitogassuk a sütőt sütés közben, mert akár a hő 20 százalékát is elveszíthetjük, és így energiát pazarolunk.

Tags: , , ,


Fel a tetejére ↑

Közelgő események / programok

Naptár megtekintése