Emlékezetes húsvét

A naptári ünnepek kitüntetett,  jeles napok, amelyek hittől, vallástól, neveltetéstől függetlenül jó apropót szolgáltatnak arra, hogy az egész éves mókuskerékből kiszakadva egy pillanatra megálljunk, felpillantsunk és némiképp töltődjünk, lazuljunk és mentsünk magunknak és környezetünknek némi közösen töltött szabadidőt. Lehet persze úgy is élni, hogy észrevétlen múljanak el az ünnepek, de ha az embernek gyermeke születik, talán még inkább érdemes tudatosan energiát fektetni az ünnepek előkészítésébe, megélésébe és levezetésébe.

A közelgő húsvét és a nemrég beköszöntött tavasz karöltve buzdítanak bennünket arra, hogy gyerekünknek maradandó élményt szerezzünk. Húsvét kapcsán egyetlen dologra emlékszem gyerekkoromból: arra, hogy nagymamám kertjében izgatottan hajtom fel a borostyán leveleit, hogy vajon alatta lapul-e a húsvéti nyúl fészke, amiben a nekem szánt ajándékait hagyta vagy tovább kell keresgélnem. Egyetlen ajándékot sem tudnék megnevezni azok közül, amelyeket annak idején kaptam, a kertben keresgélés önfeledt öröme azonban örök emlék marad. Ennek dacára azért kerül a fiam fészkébe némi játékellátmány is, de a hangsúlyt a közös készülődésre, húsvéti játékokra, az első locsolkodására és minél több ünnepi étel elfogyasztására tervezem helyezni.

Összeállításunkkal ahhoz szeretnénk némi segítséget nyújtani, hogy a „kötelező” tojásfestésen kívül, miként lehet gyermekünk izgalmait és élményeit fokozni a közelgő ünnepen;  mely ötletek  megvalósításának legfőbb hozadéka természetesen a minőségi együtt töltött idő.


Húsvéti előkészületek

Ha otthonunkat gyerekünk bevonásával takarítjuk ki és tesszük rendbe – még ha részvétele jelzés értékű is csupán -, érezni fogja, hogy valami készülőben van, fokozza a várakozását és – tisztelet a kivételnek -, már önmagában a szokatlanul nagy „vendégváró” rend és tisztaság is a kiemeli a szürke hétköznapok közül ezt az időszakot.

Kedves gesztus és egyúttal izgalmas program lehet húsvéti képeslap készítése és küldése rokonainknak, ismerőseinknek.

Filcből, színes kartonpapírból vágjunk ki húsvéti motívumokat, melyeket különféle technikákkal tovább díszíthetünk saját kezűleg. Ezeket fel lehet lógatni bárhol a lakásban vagy hurkapálcára ragasztva virágcserép földjébe szúrva tehetik vidámabbá környezetünket.

A következő egyszerű ötletek Jakabosné Kovács Judittól, a Kerekítő foglalkozások megteremtőjétől származnak:

„A legkisebb gyerekek is élvezik a húsvéti készülődést. Adjunk nekik főtt tojást festésre, mázolásra. Akár egyéves kortól – ha a zsírkrétát már nem eszik meg, vágjunk ki tojás alakú papírokat: arra firkálhatnak, pingálhatnak, ujjfestékkel tapicskolhatnak, a kis alkotásokat pedig cérnára fűzve fellógathatjuk. Ott, ahol kicsi és nagyobb gyermek is van, próbálhatunk a karácsonyról megmaradt kenderfilcből és gyöngyből függődíszt készíteni. Filcből húsvéti formákat vágunk, a kicsi gyermekek a különböző színű és nagyságú gyöngyöket vékony drótra fűzik, ezeket a gyöngykarikákat a nagyobbak rávarrják a filcformára. Barkára vagy az ajtó fölé függeszthetjük őket.”

Rengeteg egyéb húsvéti dekoráció lelhető fel szerte az interneten vagy kreatív magazinokban, válogassunk kedvünknek és kézügyességünknek megfelelő dekorációt, pl. innen, innen vagy innen.

Húsvéthoz kapcsolódó játékok

Hagyományosan Magyarországon nem szokás húsvéti játékokat játszani, innen-onnan talán mégis érdemes ellesni néhány egyszerű és kedves játékot. Ezek mindegyikének elsődleges célja nyilvánvalóan a közös játék öröme, de némelyiknél jelképes nyereményeket – és talán vigaszdíjakat – is lehet sorsolni, ez utóbbit a felesleges könnycseppek elkerülése végett.

Tojásgörgetés

Keressünk a közeli parkban vagy kertben egy kisebb dombot vagy lejtőt. Minden játékosnak legyen a kezében egy lehetőleg egymástól különböző színű festett tojás. A tojásokat egyszerre gurítsák le a domboldalon. Akinek a tojása elsőnek ér le, az nyer.

Ennek szellemesebb és nagyobb kihívást jelentő verziója, ha a tojásokat a földön gurítjuk – az orrunkkal. Ehhez nem kell lejtő, hajlékonyság és humorérzék viszont annál inkább. A rajt- és célvonalat határozzuk meg és indulhat a játék. Az nyer, aki a keze segítsége nélkül, négykézláb állva először juttatja be a tojását a célba. Az élmény a felnőtteknek is maradandó, ha az egyik családtag közben fotókat készít.

Tojás-pétanque

A lakásban is játszható húsvéti szórakozások közé tartozik. Minden játékos fogjon egy festett tojást, egyet hagyjunk fehéren. Ezt a szoba közepére helyezzük, a kifestett tojásokkal ezt kell eltalálni, a pétanqe-kal ellentétben: gurítva. Az nyer, aki tojásával leginkább megközelíti a fehéret, illetve meg tudja mozdítani azt.

Tojásszállítás kanálon

A résztvevők kapnak egy kanalat és azon egy tojást. Egyszerre indulnak, az előre kijelölt célig kell elszállítaniuk a tojást. Az nyer, aki először ér oda a célvonalhoz, és nem ejtette le egyszer sem tojását. Lehet futással és váltóversennyel bonyolítani a játékot.

Tojástörés

Ezt akár az asztalnál, evés előtt is lehet játszani, mintegy a tojáspucolást megkönnyítendő. Minden játékos kap egy főtt tojást, és választ egy párt. A pár két tagja összeüti a tojásokat, ilyenkor az egyik általában eltörik. Ha mégsem: a játék folytatódik, amíg az egyik el nem törik. Akinek a tojása nem tört el, az nyer, és új párt keres. A játék addig folytatódik, amíg csak egy ép tojás marad meg. Itt mindenki jutalma a jóízűen elfogyasztott ünnepi étel.

Húsvéti étkek

Ünnepi receptekhez könnyedén hozzájuthatunk különféle magazinokban vagy internetes portálokon, a Gondolkodj Egészségesen! Program táplálkozás-szakértője és egyben az általunk szervezett Élménykonyha főzőiskola-alkalmak vezetője, Mezei Elmira ezúttal egy kiadós, ám egészséges tavaszi leves receptjét osztja meg az olvasókkal, mely kiváló fogás lehet az ünnepi asztalon és ha ezt készítjük, a főtt sonka levét sem kell kiöntenünk.

Tavaszi lencseleves

 • 1 új főzőhagyma
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 25 dkg lencse
 • 2 új sárgarépa
 • 2 új fehérrépa
 • 1 kis fej zeller és zellerzöld
 • 3 ek. olívaolaj
 • 2 babérlevél
 • 1 tk. majoranna
 • 1 tk. őrölt pirospaprika
 • 1 tk. őrölt kömény
 • só, bors, ízlés szerint
 • 1 dl natúr joghurt
 • 1 ek. tönkölyliszt

A lencsét előző este beáztatjuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és az olajon kissé megpirítjuk. A leszűrt lencsét és a tisztított, kis kockákra vágott zöldséget hozzáadjuk, és kevergetve pár percig pirítjuk. Felöntjük jó másfél liter vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, sót, borsot, és fedő alatt kis lángon puhára főzzük. A joghurtot a liszttel simára keverjük, kanalanként hozzáadjuk a forró levest, majd visszaöntjük a lábasba, és 5 percig forraljuk.

Fogyasszák egészséggel és ha elkészítették, szívesen fogadjuk a visszajelzést: hogy ízlett a leves a családnak!

Locsolóversek

Minden családnak megvan a megszokott locsolóvers-repertoárja, mely apáról fiúra száll és egészen addig nem bővül, míg a gyerekek között el nem kezdenek terjedni a pikáns versek, hogy aztán nyiladozó tudatú csemetéink büszkén botránkoztassák meg a nagymamákat újító soraikkal. Amíg ennek el nem jön az ideje, összeállítottunk néhány kedves és kevésbé ismert locsolóverset, mely alkalmas lehet a választékbővítésre.

Én kis kertész legény vagyok,
Rózsavízzel locsolkodok.
Úgy locsolom a lányokat,
Mint kertész a virágokat.

Rózsavíz a kezembe,
Hadd öntsem a fejedre!

Illatos fű, moha, páfrány,
Meglocsollak Házisárkány!

E háznak van rózsabokra
megöntözném, hogy virulna.
A kis kertész fáradsága,
egy pár tojás a váltsága.

 

Én még kicsi vagyok,
Verset nem tudok.
Majd jönnek a nagyok,
Mondanak azok.

Hol kitérek, hol betérek,
Minden hol egy tojást kérek.
Ha nem adnak vissza térek,
Nagymamámtól kettőt kérek.

Korán reggel útra keltem
Se nem ittam, se nem ettem,
Tarisznya húzza a vállam
Térdig kopott már a lábam.
Bejártam a fél világot,
Láttam sok-sok szép virágot,
A legszebbre most találtam,
Hogy megöntözzem alig vártam.
Piros tojás fehér nyuszi
Locsolónak jár egy puszi.

Ajtó mellett állok,
Piros tojást várok.
Ha nem adtok belőle,
Nem jövök el jövőre.

Megérkeztem, itt vagyok,
Rózsavízzel locsolok.
Aki ügyes kisgyerek,
Katonásan tiszteleg.
És mielőtt hazatér,
Locsolásért tojást kér.

Erdőn-mezőn nyitott szemmel,
sok virágra lel az ember.
Én most őket megöntözöm,
a piros tojást megköszönöm!
Szabad-e locsolni?

Én kis morzsa,
Gyenge rózsa,
Verebek papja,
Hordók csapja,
Ha beférek,
Tojást kérek,
Ha nem adnak,
Továbblépek.

Válaszvers lányoknak:

Köszönöm, hogy köszöntöttél,
Rózsavízzel megöntöztél.
Én is köszöntelek Téged,
Tojás lesz a fizetséged.
Aki adta, ne feledd,
És a tojást el ne ejtsd!


Húsvéti programok

A hosszú hétvégén sok helyszín várja különféle színes családi programokkal a kirándulni- és művelődni vágyókat. A Millenáris Park április 23-án, szombaton tojásfestéssel, játszóházzal, állatsimogatóval és Kolompos Táncházzal várja a látogatókat. A szentendrei Skanzenben április 24-én és 25-én a hagyományos tojásfestő technikákkal ismerkedhetnek az arra járók, miközben a háttérben népzenei előadások szólnak majd; az újbudai Alle-sétányon Húsvét- és Pálinkafesztivál lesz, és természetesen a vidéki helyszínek is bővelkednek az ünnepi programokban, érdemes keresgélni.

A legtöbbet azzal adhatjuk gyermekünknek, ha az egyes ünnepekkor a szokásosnál is több időt és figyelmet szentelünk neki. A fenti játékokat és közös tevékenységeket ehhez szánjuk mankónak; szolgáljanak lehetőségként, inspirációként. Engedjük szabadjára fantáziánkat, igazán csak az fontos, hogy az ünnep valamitől váljék különlegessé és emlékezetessé. Hogy egy ételkölteménytől, egy háromnapos wellness-hétvégétől vagy csak néhány extra, gyerekünkkel a játszószőnyegen töltött órától, majdnem mindegy.

Bízunk benne, hogy az összeállításunkkal hozzájárulhatunk egy tartalmas családi hétvégéhez. A gyerekeknek pedig egy kifestővel szeretnénk kedveskedni, amelyet az óvodások körében is népszerű Panka és Csiribí – sorozat illusztrátora, Pásztohy Panka készített külön az olvasóink számára.
A kifestő nyomtatóbarát verziója innen tölthető le.

A Gondolkodj Egészségesen! Program Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván olvasóinak!

Tags: , ,


Fel a tetejére ↑

Közelgő események / programok

Naptár megtekintése