Egészségesen, hosszútávon

Szekeres Adrienn énekesnő, kétgyermekes anyuka pontosan olyan átgondoltsággal, nyugalommal és türelemmel viszonyul az egészségmegőrzés- és megelőzés kérdéséhez, mint hivatásához. Hasznos meglátásai, tanácsai jó példát adhatnak minden gyakorló szülőnek.

 

Az óvoda első éve sok kisgyerek esetében a gyakori megbetegedésekről szól, hiszen bekerülnek egy közösségbe, ahol a fertőző betegségekkel is összetalálkoznak.

Amikor elkezdtek közösségbe járni a lányaink, minden betegséget elkaptak. Ahogy emlékszem, többet voltak otthon, mint az oviban. Mégsem oltattam be őket minden ellen, csak a kötelező védőoltásokat kapták meg. Bárányhimlősök akkor lettek, amikor a Thália Színházban volt a Karácsonyi koncertem 2006-ban, tehát másfél- és három és fél évesek voltak. Levittük őket a koncert előtt 10 nappal anyukámékhoz, hogy nyugodtan tudjunk dolgozni a nagy hajrában. Másnap hívott, hogy pöttyösek a gyerekek. Mire viszontláttam őket, már alig látszódott valami. Gyorsan megvettem nekik a Pöttyös Pannit. Szerencsére egyszerre átestek a bárányhimlőn, anyukám pedig kezelte, ápolta őket.

 

Milyen betegségmegelőzési módszereket használsz?

Nagyon fontos a megelőzés, illetve az, hogy sok mozgással, levegőzéssel, egészséges és lehetőleg minél tisztább élelmiszerekkel erősítsük a gyerekek immunrendszerét. Ma már arra törekszem, hogy a családunk által elfogyasztott ételek 90 százaléka bio és lehetőleg ne feldolgozott élelmiszer legyen. Kiscsoportos koruk óta rendszeresen sportolnak a lányaim. Az idénysportok mellett – amik nagyon fontosak, mert a jó levegőn síelni, szánkózni, biciklizni vagy akár természetes vizekben úszni a legjobb dolog, amit tehetünk az egészségünkért -, balettra és jógára is járnak.

 

Milyen módszerekkel gyógyítod a lányokat?

Kicsi koruk óta a homeopátiás szereket és a természetes gyógymódokat részesítem előnyben, ha mégis elkapnak valamit. Megelőzésként például Gyuri bácsi teáiból a Téli teát isszuk ősztől tavaszig, egy kis mézzel reggelente. Ha köhögnek, a hagymatea minden gyógyszernél jobban bevált, ha pedig náthásak, inhalálnak, infralámpáznak és illóolajos vízben fürdenek a gyors gyógyulás érdekében. Sokan úgy vélekednek, hogy a természetes gyógymódok időigényesebbek, macerásabbak, mint bevenni egy gyógyszert, de én azt gondolom, hosszú távon megtérül a fáradozásunk.

 

Hogyan védekeztek a száraz bőr okozta problémák ellen?

Ha bármilyen bőrproblémája van a lányoknak, én még mindig azt a bébi krémet használom mindenre, amit babakorukban is. Ez egy bio calendulás krém. Emi lányomnak elég száraz a bőre, ezért télen heti egyszer testápolót is használunk.

 

Miben hiszel: óvjuk a széltől is, vagy edzett, stramm, veszéllyel szembenéző gyerekek legyenek?

Igyekszem nem túlságosan aggódni, de figyelem a lányokat. Ha kell, belenézek a torkukba, fülükbe. Eleinte nem tudja az ember, hogy mit kell nézni, de amikor sokszor látja, már tudja, hogy túl piros az a torok, vagy nem. Én azt is megérzem, ha valamelyik gyerekemnek egész picivel magasabb a hőmérséklete a megszokottnál. Annyit puszilgatom őket, hogy ismerem a hőmérsékletüket, ezért hamar észreveszem, ha egy kicsit magasabb a megszokottnál. Lázat csak 38,5 fölött csillapítok, addig hagyom az immunrendszert dolgozni, én meg csak simogatok, ölelgetek, ápolgatok, mert az is kell a gyereknek. Sőt, az kell csak igazán! Nagyon nem tartom jónak, ha betegen beadnak egy kisgyereket az óvodába, mert sokkal jobban elhúzódik a gyógyulása, miközben mindenkit megfertőz.

Tags:


Fel a tetejére ↑

Közelgő események / programok

Naptár megtekintése