Decemberi Élménykonyha hangulat hóeséssel

Igazi karácsonyi hangulat fogadta az Élménykonyhába érkezőket: kinn sűrű pelyhekben hullott a hó, bent kellemes meleg és gyertyafény, valamint finom és egészséges falatkák várták a résztvevőket.

Nagy örömünkre ezen az alkalmon több generáció is képviseltette magát a konyhában: a legfiatalabb (és nagyon ügyes!) leányka mindössze öt éves volt és édesanyjával két és fél óra alatt végigfőzte a menü összes fogását. A csoport összetétele a GE! Program egyik legünnepeltebb területét, a sokféleséget tükrözte minden szempontból. Öt éves, kis tizenéves, középkorú családanya, két teljes vegetáriánus és egy olyan tudatos táplálkozó, aki a halnál nem megy tovább a húsfogyasztásban, valamint egy háromtagú TV-stáb; kezdők és haladók, férfiak és nők. Nagy öröm volt ilyen színes, kedves és érdeklődő csapatban dolgozni.

A menü a GE! Élménykonyha hagyományaihoz híven, ismét sok-sok friss zöldséget, gyümölcsöt tartalmazott. Valójában azoknak a kicsit újítani akaró embereknek szólt a menüajánlat, akik szívesen kipróbálnának valami megszokottól eltérő receptet karácsonykor. A nyitány erdei gombakrémleves volt friss kakukkfűvel, vargányával, petrezselyemmel és egy csepp tejszínnel. Elmira minden receptnél ajánlott tej-, glutén-, illetve cukormentes opciókat azok számára, akik ezeket az élelmiszercsoportokat problémásnak tartják, vagy allergiásak rájuk. Lehetett választani, hogy tejből készült tejszínnel vagy zabtejszínnel ízesítjük a levest. Az Élménykonyha mindenkori törekvése, hogy jó minőségű alternatív alapanyagokkal is megismertesse résztvevőit.

Érdekes adalék a gombákról, hogy tulajdonképpen sem állatnak, sem növénynek nem nevezhetjük őket. Valahol a kettő között, saját csoportot alkotnak. Valódi sejtmagvas, klorofill nélküli, szerves anyagokkal táplálkozó élőlények. Sejtfalukban, mint a rovarok páncéljában, kitin található.  Magyarországon közel 3000 fajta nagygomba nő. A vadon növő gombák ízanyagai sokkal gazdagabbak, mint a mindenhol kapható tenyésztett csiperkegombáé.

A főétel egy olasz halrecept kicsit módosított változata volt, és a kóstolásnál mindenkinél nagy sikert aratott. Kifejezetten mediterrán ízvilágú receptről van szó, szardellával, olíva olajjal, oregánóval, babérlevéllel és egy lehelet vékony mozzarella szelettel a tekercs közepén. A csigaalakban feltekert, töltött halbatyucskák igen dekoratívak is, ideális fogás vendégek lenyűgözésére.

A hal nemcsak finom, táplálkozástani értéke is magas. Könnyen emészthető, kiváló minőségű teljes értékű fehérjét tartalmaz. Mind a tengeri, mind az édesvízi fajtákat ajánlott beiktatni az étrendünkbe. Levesnek, sütőben sütve, párolva, hidegen, melegen, szendvicskrémekhez egyaránt fogyasztható. Az omega-3-zsírsavak alapszintű beviteléhez a tengeri olajos halak (lazac, szardella, szardínia, hering, makréla és a fehér tonhal) vagy a busa heti kétszeri-háromszori fogyasztása ajánlott. Gyerekeket már kiskortól kezdve érdemes hozzászoktatni a halevéshez.
Kétféle zöldségköretünk közül az egyik sült édeskömény volt. Sokan nem ismerték, de többnyire mindenkinek ízlett, nyersen és sütve egyaránt. Nyersen salátákhoz is hozzáadható. Gumója és magja egyaránt értékes tulajdonságokkal rendelkező gyógyhatású zöldség és fűszer. Illóolaja segíti az emésztést, görcsoldó, szelesedést gátló hatása van. Teáját már egészen fiatal csecsemőknek is adhatjuk. Erősíti a gyomrot és frissen szült anyukák ismerik tejszaporító hatását is. Íze ánizsos, húsa ropogós.  Egyik legjobb erjedés- és puffadás gátló gyógynövényünk.  Nagy mennyiségű kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt és cinket tartalmaz.  Az ókori rómaiak kis szelencében édeskömény magot tartottak, amit nagyobb lakomák előtt és után rágcsáltak az emésztés megkönnyítésére.
A másik körethez friss és fagyasztott zöldségeket egyaránt használtunk, amit az Élménykonyha támogatója, a Bonduelle jóvoltából kaptunk. Volt ebben minden földi jó: brokkoli, póréhagyma, kelkáposzta, karotta, fokhagyma. Egy kevés libazsír hozzáadásával ízletes és könnyű köret varázsolódott ezekből az egyszerű, hétköznapi alapanyagokból.

Király Évi dietetikus remek praktikákkal szolgált, hogy az ünnepek alatt hogyan tarthatjuk meg súlyunkat. Pl. a magas klorofill tartalmú zöldszínű zöldségek alacsony kalória-, és nagyon magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt a fogyni vágyóknak is ideális táplálékot kínálnak. Csökkentik bizonyos fajta rákos megbetegedések, valamint a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, növelik a szervezet ellenálló képességét, és magas rosttartalmuk miatt optimalizálják az emésztést.

Végül elérkeztünk a desszerthez: csokoládés gesztenye rolád mandarin zselével. Megint megismerkedtünk egy új alapanyaggal, az agar-agar-ral, ami egy természetes, növényi zselésítő anyag. Egy fajta tengeri vörösmoszat rostanyagaiból készül. Pont olyan eredményt lehet vele elérni, mint a zselatinnal, de vegetáriánusok számára is elfogadható. A mandarin zselét szép kis formákba öntöttük és hagytuk megdermedni. A szilikon formáknak köszönhetően könnyen ki lehetett borítani a kész zseléket. A piskótát liszt helyett finomra őrölt mandulából készítettük. A roládot friss mandarin szeletekkel és egy kevés 85%-os olvasztott étcsokoládéval díszítettük. Igazán pompás ünnepi desszert kerekedett belőle.

Jó hangulatban, a jól végzett munka örömével ültük körbe a csodálatos karácsonyi színekben és fényekben tündöklő asztalt. Beszélgettünk, tapasztalatokat és recepteket cserélgettünk, többen elmondták, hogy náluk mi a hagyományos vagy éppen újító karácsonyi menü. Tanultunk, tapasztaltunk, élményekben gazdagon, jókedvűen távoztunk a tanfolyamról. A hó pedig csak hullott és hullott, szép nagy, karácsonyi pelyhekben…

Az Élménykonyha sikerét mi sem bizonyítja ékesebben, mint hogy a tv2 Napló című műsorának egyik kedvelt riportere, Keleti Andrea is minket választott karácsonyi egészséges fogyókúrájának egyik állomásaként. Az erről szóló beszámoló a 2011. január 2-i Napló adásban lesz látható a tv2-n, 19 órai kezdettel.

 

Köszönjük a Bonduelle-nek a támogatást!

2010-12-15T08:51:43+00:00