Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A már közel húszéves múltra visszatekintő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál korábban soha nem szolgált rá annyira a nemzetközi jelzőre, mint idén. Negyven országból érkeznek kiállítók, alkotók, kiadói szakemberek április 14-17. között Budapestre, s a külföldi kiállítói standok is nagyobb alapterületet foglalnak el, mint eddig bármikor.

Köszönhető mindez annak, hogy a világ jegyzett könyvvásárai közül a magyar könyvfesztivál szervezőinek jutott először eszébe, hogy hazánk uniós elnökségének tiszteletére és apropóján ne egy országot vagy nyelvi régiót hívjunk meg díszvendégül, hanem magát a közösséget, az Unió minden tagországát, természetesen nem a gazdasági, piaci érdekközösséget, hanem a sokszínű és soknyelvű európai kultúrát, az Unió országainak könyvkiadását, kortárs irodalmát, jeles alkotóit. Megszólítottuk a diplomáciai testületeket, kulturális intézeteket, hogy közreműködésükkel vendégül láthassuk az európai irodalom jeles képviselőit, s egy reprezentatív közös uniós standon bemutathassuk az Unió mind a 27 országa kortárs irodalmi könyvkiadásának átfogó válogatását.

Minden tagország elfogadta meghívásunkat, így a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált az első naptól a zárásig végigkísérik az uniós kulturális és irodalmi programok, pódiumbeszélgetések, felolvasások, író-olvasó találkozók, dedikálások.
Az EU-s irodalmi díszvendégség keretében hazánkba látogató alkotókat friss vagy éppen a könyvfesztiválra időzített vadonatúj magyar nyelvű kötetük várja, s az uniós standon a Magyar Könyv Alapítvány Fordítástámogatási Irodájának segítségével a látogatók ízelítőt kaphatnak abból is, a kortárs magyar irodalom legjobbjai milyen művekkel vannak jelen az uniós országok könyvkínálatában. A sok neves alkotó közül idén a világhírű svéd író, Per Olov Enquist veszi majd át a díszvendég-írónak járó Budapest Nagydíjat, Esterházy Péter laudációja után Tarlós István főpolgármester úrtól. Enquistet is új kiadással köszöntik Budapesten, Kúnos László fordításában az Európa Könyvkiadó a fesztiválra időzítve adja ki Egy másik élet c. önéletrajzi regényét.

Tizenegyedik alkalommal rendezzük meg az uniós díszvendégséggel szervesen összekapcsolódó Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre idén 20 európai ország nevezte pályakezdő alkotóit, akik között nem csupán uniós fiatalok szerepelnek, hisz Svájcból és Horvátországból is Budapestre érkezik egy-egy szerző. Az immár nagy hagyományú és presztízsű közös irodalmi bemutatkozáson hazánkat Szvoren Edina képviseli. Akárcsak az elmúlt több mint másfél évtizedben, a fesztiválon kiállító országok, valamint a magyar kiadók maguk is hívnak íróvendégeket, így új könyvük kapcsán olyan távoli országok szerzői is találkozhatnak a magyar olvasókkal, mint Dél-Korea, Izland, Kanada, Libanon vagy az Egyesült Államok.

A több mint 100 m2 alapterületű közös uniós stand mellett nagyszabású kiállítással, gazdag könyvanyaggal lesz jelen Kína, Francia ország, Románia, Spanyolország és Szaúd-Arábia, s újból Budapesten köszönthetjük a görög, az orosz, az indiai és a német könyvkiadás képviselőit. A nemzetközi és a hazai könyvpiacot egyaránt sújtó, immáron két esztendeje tartó válság ellenére nem csökkent a hazai és határon túli magyar kiállító cégek száma sem. Idén is ugyanakkora területet – közel 1500 m2-t – foglalnak el a könyves installációk.

Jelentős újdonság a könyvfesztivál életében, hogy a világ legjelentősebb könyves rendezvényeihez hasonlóan – a Magyar Könyv Alapítvány és a Magvető Könyvkiadó jóvoltából –, a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete támogatásával a budapesti rendezvényen is lesz nemzetközi könyvkiadói ösztöndíj-program a külföldi, többségében fiatal kiadói szakemberek, szerkesztők részére. Már az első alkalommal résztvevőként sikerült megnyerni amerikai, angol, francia, holland, olasz, orosz, spanyol, német, finn, lengyel és horvát könyvkiadót.

Bár a húsvét miatt a szokásosnál egy héttel korábban, április 14-én kora délután nyitja meg kapuit a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál , az idei rendezvényünket is a Könyv és a Szerzői Jog Világnapjának (április 23.) szellemében, régi katalán szokás szerint, virág és könyv kölcsönös ajándékozásának gesztusával nyitja meg dr. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma minisztere. A nyitónap másik kiemelkedő eseménye – Per Olov Enquist méltó megünneplése mellett – az EU-s díszvendégség íróinak tiszteletére rendezett, az Európai Unió írói Ars poeticái című irodalmi gálaműsor, melynek Winkler Nóra és Kepes András lesznek a házigazdái.

Nem sok példa akad külföldön arra, hogy az áprilisi könyvvásárunk után alig másfél hónappal helyszíneiben és kisugárzásában páratlan léptékű, az ország szinte minden településére kiterjedő könyves rendezvényt, az Ünnepi Könyvhetet és hozzá kapcsolódóan a Gyermekkönyvnapokat is nagy érdeklődés mellett rendezhetjük meg. Míg az utóbbiak a magyar könyvek, a magyar szerzők népszerűsítésének alkalmai, addig a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a teljes magyar könyvkiadás bemutatkozásának terepe, egyúttal a könyvkultúrájukra méltán büszke országok válogatott könyvtermésével való összehasonlíthatóság miatt a magyar könyvipar megmérettetése is. A könyvhetet és a könyvfesztivált az rokonítja, hogy a világ más nagy könyvvásáraival ellentétben a mi könyves rendezvényeink mindenekelőtt a közönségnek szólnak, a könyvfesztiválon kiállított könyvek mindegyike megvásárolható, még az 500 forintos belépő is levásárolható.

Az elmúlt évben 61 ezer érdeklődő látogatott el a könyvfesztivál ideje alatt a Millenárisra, s bízunk benne, hogy a nekik szánt, több mint 300 program, a közel félezer külföldi és hazai íróval való személyes találkozás lehetősége, a kiállításokhoz kapcsolódó kulturális programok, koncertek, képző- és fotótárlatok idén is legalább ennyi embert csábítanak ki a Millenárisra.
A könyvfesztivál belakja a park szinte minden épületét és zugát. A Fogadóban – immár hagyományosan – a gyermekeknek és a fiataloknak szóló műveket közreadó kiadók kapnak helyet, s itt működik a Gyermek(b)irodalom, ahol a kiadók összefogásával rendkívül sokrétű és gazdag program – játszóház, meseprogramok, játékok, kreatív foglalkoztatás, felolvasás, bábelőadás, gyermekversek és zenei programok – várja a fiatalokat, a kisgyermekes családokat. A kiváló frankfurti példa nyomán a Magyar Irodalomtörténeti Társasággal és a Kossuth Kiadóval együttműködve a könyvfesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése jelmezes vetélkedőt is szervez iskolák, diákcsapatok számára Irodalom jelmezben címmel, várva a fiatalokat, hogy kedvenc olvasmányaik szereplőinek alakját magukra öltve népszerűsítsék az olvasást.

A megnyitónak is helyet adó Teátrum előcsarnokában tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Fotográfusok Házának a Magyarország uniós elnökségének tiszteletére készített, Brüsszelből a fesztiválra hazatérő rendkívül érdekes, egyedi, többdimenziós fotótárlatát, mely a Duna – nyitott könyv címet viseli. (A Magyar Illusztrátorok Társaságának, valamint a Magyar Művészkönyvalkotók Társaságának immár szokásos, éves tárlata a Millenáris Fogadó Csigagalériáján tekinthető meg.)

A könyvfesztivál zárónapján, április 17-én, vasárnap ünnepélyes keretek között adjuk át a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tagjainak titkos szavazata alapján az Év Kiadója, valamint az Év Vidéki és az Év Fővárosi Könyvesboltja elismeréseket. Ekkor vehetik át az oktatást leghatékonyabban szolgáló könyvet, valamint CD-t, illetve hangoskönyvet jutalmazó Budai Díjat a II. kerület polgármesterétől, dr. Láng Zsolttól a kitüntetettek. A könyvfesztiválon szavazhatnak a látogatók a közel hat évtizedes múltú Szép Magyar Könyv Verseny közönségdíjára, ezt az elismerést az Ünnepi Könyvhét nyitónapján, június 2-án adjuk át.

Amiként az első, úgy a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál is a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul.


Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 
Fesztiváliroda

2011-04-11T22:46:43+00:00