Brit tudósok megtalálták a boldogság titkát

Két harvardi pszichológus bebizonyította, hogy a boldogság titka az, amit a keleti filozófiák már évezredek óta tanítanak. Mindenki megtanulhatja a módszert, bár sok gyakorlást igényel: légy jelen a pillanatban!

Matthew Killingsworth és Daniel Gilbert a Science-ben közölte a 2250 emberrel folytatott vizsgálatának eredményeit. A pszichológusok egy iPhone-applikáció segítségével, az élmény-mintavételezés módszerével tárták fel a kísérleti alanyok belső életét: napjában többször, váratlan időközönként jelentkezett a telefonon keresztül a program, és az résztvevőknek mindig egy kérdőívet kellett kitölteniük, melyben a kutatók arra kérdeztek rá, hogy éppen mit csinálnak/mi jár a fejükben, és mennyire boldogok (1-től 100-ig terjedő skálán).


Ki a boldogabb vajon? – teszi fel a kérdést a kutatásról beszámoló Scientific American-cikk szerzője, az agykutató Jason Castro –, az épp egzotikus helyeket látogató világutazó, vagy aki otthon hever kényelmes foteljában és olvasgat? Az orvos érzi magát boldogabbnak vagy a festő, a takarítónő?

A harvardi csoport kutatásai szerint a boldogság egyáltalán nem attól függ, mivel töltjük az időnket. A mentális jelenlét az, ami számít, azaz ha nem kóborolnak másfelé a gondolataink, hanem arra figyelünk, amit épp csinálunk – mindegy, hogy mosogatunk épp, ha közben maga a mosogatás jár a fejünkben, nagyobb eséllyel vagyunk boldogok, mintha finomat ennénk, de bármi máson gondolkodnánk közben.

Vagyis a boldogság titka csodálatosan egyszerű: figyelj arra, amit éppen csinálsz! A keleti filozófiák is azt állítják, hogy fókuszálni kell a gondolatainkat: jelen lenni a pillanatban. Megoldási módszert is ajánlanak, amivel kóborló agyunkat megedzhetjük, hogy arra figyeljen, amire mi akarjuk: az aktuális jelenre – ez a meditáció. Azonban, mint az agykutató is írja, a megoldás bár egyszerű, rendszeres és elszánt gyakorlást igényel.

Tags:


Fel a tetejére ↑

Közelgő események / programok

Naptár megtekintése