Biotáplálkozás

Mitől bio az élelmiszer?

Bio az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő. A valódi bioterméket ellenőrzött körülmények között termelik és az semmilyen műtrágyát és mérgező anyagot nem tartalmaz. Kezdetben sokan inkább kényszerből (táplálékallergia, tartós vagy krónikus betegségek) fogyasztották, mint meggyőződésből, de ma már inkább a megelőzés célú fogyasztás a jellemző: az egészség megtartása érdekében fogyasztunk bio minőségű élelmiszereket.

Biogazdálkodás

A bio földművelés célja, hogy a talajt és a környezetét a legtermészetesebb egyensúlyban tartsa, biztosítsa az optimális körforgást a talaj, a növények, az állatok, az emberek között. A biogazdák nem alkalmaznak mesterséges rovarirtó szereket, gyomirtókat, műtrágyát, genetikailag módosított termékeket, antibiotikumot és sugárkezelési eljárásokat a zöldség- és gyümölcstermesztéshez, illetve az állattenyésztéshez. A növényi kártevőket természetes eredetű szerrel permetezik, vagy kézzel szedik össze, az állatokat csak behatárolt, szennyeződésmentes területen legeltetik. Az ilyen módon előállított termékek mennyiségben elmaradnak vegyszerekkel kezelt társaiktól, magasabb költségekkel állíthatók elő, de jobb minőséget képviselnek.

10 érv a biotáplálkozás mellett!

1. Szigorú ellenőrzés. A „bio” vagy „öko” címke garancia a fogyasztónak, hogy ezeket a termékeket szigorúan ellenőrizték, előállításuk során nem használtak vegyszert, mérgező anyagokat, permetezőszert, növekedést serkentő hormont, antibiotikumot.

2. Igazi, tiszta ízek. A vegyszermentes termőföldön erős, egészséges növények nőnek, melyekből kiegyensúlyozott, természetes ízű, tápláló élelem készül ember és állat számára egyaránt.

3. Nem károsítja a környe­zetet. A biotermelés meggátolja, hogy a vegyszerek és egyéb ártalmas anyagok bekerülhessenek a levegőbe, a földbe és a vízbe.

4. Gondol a jövőre is. A biogazdálkodás a jelenleg ismert egyetlen gazdálkodási forma, mely hosszú távon is biztosítja az ember és környezete közötti egyensúlyt, valamint védi a legsérülékenyebb generációhoz tartozók, a gyerekek egészségét.

5. Védi és tiszteletben tartJa természetes vizeinket. A szennyező vegyi anyagok mellőzése, valamint a természetes növénytermesztés gyakorlata védi és fenntartja természetes vízbázisunkat.

6. Biztosítja az egészséges termőföldet. A termőföld a tápláléklánc alapja. A biogazdálkodás lényege olyan gazdálkodási gyakorlat kialakítása, mely védi és erősíti az egészséges termőföldet.

7. a természettel összhangban termel. A biogazdálkodás tiszteletben tartja az ökorendszer egyensúlyát, a természetes élővilág fenntartását szolgálja (természetes vizek, mocsarak, állatok védelme, a termőnövények rotációja, földek pihentetése, stb.).

8. Innovatív módszerek. Számos biogazdaságban innovatív technikákat dolgoztak ki a vegyszerek kiváltására, a környezet megóvására.

9. Sokszínűség megőrzése. A biogazdák évtizedek óta gyűjtik és óvják a ritka növényi magokat és termesztik a kihalófélben lévő növényfajtákat, hozzájárulva ezzel a biodiverzitás fenntartásához.

10. a kis gazdaságok fejlődése. A biogazdálkodás hozzásegíti a kis, helyi gazdaságokat ahhoz, hogy a nagytermelőkkel szemben életképesek maradjanak, és helyben termelt élelemmel lássák el a lakosságot.

2010-11-25T14:59:43+00:00