“Art on lake” kiállítás a Városligeti tavon

Május 24-től szeptember 4-ig ad otthont a Városligeti tó az Art on Lake című szabadtéri tárlatnak.

Időközben személyesen is megjártuk a kiállítást, igaz a csónakázás a hosszú sor okán még várat magára, de őszintén mondom, hogy elképedtem, mennyire profin és nyugati színvonalon alakították ki a tónak ezt a partját.

Egy teljesen tengerparti hatású korzót kreáltak ide, isteni kis “art shop”-pal (mármint nézelődni isteni, az árak természetesen jó borsosak), a part mentén végig fotókiállítással, és a csúcs – hiába, hedonista vagyok -,  a vendéglátóipari egységek változatosan kialakított paradicsoma, ahol választhatunk babzsákos, tóba benyúló mólón ücsörgés; domboldalon színes matracokon hippi-módra fetrengés, vagy decens fa székeken egyenes háttal elmélkedés között. A fűben biciklik kevernek, kutyák rohangálnak, gyerekek mászkálnak, stranpapucsos-túracipős családosok, puccba vágott értelmiségiek és tarka-barka külföldiek kavalkádja múlatja itt az időt.

A partszakasz tiszta, rendezett, komoly felüdülés, ha hagyjuk, hogy beszippantson a hely atmoszférája. Ha pedig felsétálunk a büfé mögötti domboldalon, azonnal ismét a valóságban találjuk magunkat.

Magyarország az Európai Unió soros elnöke 2011 első félévében. A Szépművészeti Múzeum ezen év nyarán nagyszabású kortárs szoborkiállítást rendez a budapesti Városligeti tavon. A múzeum és az általa felkért szakmai bizottság úgy döntött, hogy míg az ezredfordulón huszonkét magyar képzőművész szerepelt, 2011-ben több mint húsz alkotó kap meghívást az Unió tagállamaiból, Magyarországot is beleértve. Fitz Péter, a Fővárosi Képtár igazgatója, Jerger Krisztina művészettörténész és kiállításrendező, valamint dr. Alexander Tolnay, független kurátor 2008 nyarán elkezdték a kiállítás szakmai előkészítését, felvették a kapcsolatot a művészekkel, elkezdődött a közös gondolkodás az új alkotások létrehozásáról, meglévő művek vízre adaptálásáról.

A múzeum feladatának tekintette eddig is, hogy a múlt egyetemes képzőművészeti értékeinek bemutatása mellett a kortárs művészet felé is nyisson, a tervezett kiállítás ezen az úton egy újabb fontos állomást jelent.


A helyszín egész Európában egyedülálló; egy 20 000 négyzetméteres mesterséges tó Budapest szívében, a Városliget kapujában, amely egész nyáron várja a hűsölni, csónakázni, sétálni vágyókat. A terület egyben szimbolikus jelentőségű is, hiszen több mint száz évvel ezelőtt a magyarság többek között az itt található épületekkel, terekkel fogalmazta meg saját magának és a világnak, hogy mit gondol az elmúlt ezer évéről itt, Európában. 2011-ben erre a helyszínre Európa különböző országaiban élő és alkotó művészek terveznek új alkotásokat. Így válik a kiállítás sajátosan egyszerre magyar és európai produkcióvá.


A művészek mind nyitottak voltak a felkérésre. 2009 tavasza óta több külföldi művész utazott Budapestre, hogy személyesen találkozhasson fővárosunk ezen városrészével. Ebben az évben már azt is tapasztalhatták, hogy a kiállítás nyitására a tómeder és környezete teljesen megújul, nagy ütemben megkezdődtek a felújítási munkák, formatervezési pályázat zajlik a 2011-es csónakokra. A Szépművészeti Múzeum ezzel a kiállítással elhagyja az épület falait, és a legnyitottabb módon, köztéren kívánja a legszélesebb közönség elé tárni, megértetni és megszerettetni a kortárs képzőművészetet. Nincsenek falak, kerítések, a kiállítás látható a hídról, a sétányokról, és ami leginkább különlegessége, hogy több hónapon keresztül minden nap délelőtt 10 órától este 10 óráig körbecsónakázhatóak lesznek az alkotások. Az elmúlt két év pénzügyi és gazdasági nehézségei ellenére széles összefogásnak és támogatásnak köszönhetően tudjuk megvalósítani ezt a különleges kiállítást. A kulturális kormányzat mellett támogatónk a Fővárosi Önkormányzat, Zugló Önkormányzata, számos magyar és európai cég állt anyagilag a kiállítás mellé.

Az Art on Lake kiállítás megnyitója 2011. május 22. 18 órakor lesz. A közönség május 24-e reggel 10 órától veheti birtokba a csónakázótavat.

Forrás: www.artonlake.hu


2011-05-23T14:20:26+00:00