Áprilistól lehet szabályozott az otthonszülés

Magyarországon évek óta nem sikerül megállapodni az otthonszülésről, illetve az otthonszülés szabályozásáról, és ez a mai nyilvános sajtóegyeztetésen sem történt meg. Ugyanakkor kiosztottak egy rendelettervezetet, amelyről minden résztvevő azt mondta: eddig ez a legjobb és legelőremutatóbb.

Hogyan?

A sajtó nyilvánossága előtt zajlott megbeszélésen megegyezés ugyan nem született, de remény van arra, hogy hamarosan rendelet szabályozza végre, ki és milyen feltételek között szülhet otthon, illetve a bábáknak milyen felszerelést kell magukkal vinniük a helyszínre. Ez utóbbiak közé tartozik például a magzat szívműködésének nyomon követésére alkalmas monitor.

Hol?

Az otthonszülés feltételeként szabná a tervezet, hogy legfeljebb húsz perc alatt elérhető legyen egy olyan kórház, ahol baj esetén segíteni tudnak. Ezt a kórházat már a szülés megindulása előtt ki kell jelölni és tájékoztatni kell az otthonszülésről.

Kivel?

A tervezet szerint otthonszülés kísérésére csak szülész-nőgyógyász szakképzettséggel rendelkező orvos, illetve felsőfokú végzettségű szülésznő vagy bába vállalkozhat.

Ki igen és ki nem?

Nem szülhet intézeten kívül többek között az, aki első gyermekét 35 éves kora után kívánja világra hozni, aki lázas betegségben szenved vagy erős dohányos, illetve csak kórházi szülésre van lehetőség abban az esetben is, ha az anya ikermagzatokkal várandós, illetve ha a magzat becsült súlya meghaladja a négy kilogrammot.

Mikortól?

Az mr1 Kossuth Rádió Déli krónika című műsora az egészségügyért felelős államtitkárt, dr. Szócska Miklóst idézte, aki azt mondta, hogy a következő hét a szűkebb körű egyeztetésé, melynek eredményeként december végére megszülethet a végleges tervezet. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor jövő év április 1-jén életbe léphet az otthonszülés szabályozása.

A tervezett rendelet évente 150-200 anyát, illetve családot érint, jelenleg ugyanis ennyien hozzák világra gyermeküket tervezetten intézeten kívül.

2010-12-10T08:45:10+00:00