Áprilisi Élménykonyha: Nassoljunk egészségesen!

Az Élménykonyha áprilisi alkalma mindannyiunkat megörvendeztetett a napsütéssel. Ennek megfelelően tettre kész, vidám hangulatban álltunk neki a főzésnek. Témánk ezúttal egészséges rágcsálnivalók készítése volt.

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt fontos, hogy a túl sós, túl édes, túl zsíros és számos adalékanyaggal dúsított ropogtatnivalók helyett könnyebb, csak természetes alapanyagot tartalmazó alternatívákkal ismerkedjenek meg. Kisgyerekkorban különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a természetes ízek megszerettetésére, hogy később ne okozzon problémát az ízfokozók, színezékek, állományjavítók elkerülése. Ezek az anyagok sajnos nagyon addiktívak, és sok idegrendszeri problémával szoros összefüggést mutatnak. Mindezek elhagyásával a hiperaktivitás és figyelemzavar sok esetben válik „gyógyíthatóvá”.

Az öt elkészítendő recept között egyaránt volt sós és édes, cukormentes, tejmentes és lisztmentes recept is, tehát táplálékallergiában szenvedő, vagy cukrot kerülni akaró ember számára is megfelelő alternatívát nyújtottak.

Az első nass, amit elkészítettünk a Zöldségchips volt. A burgonyachipsek hihetetlen népszerűségnek örvendenek még a felnőttek között is. A burgonya önmagában is sok szénhidrátot tartalmaz, de hajszálvékonyra vágva és étolajban megsütve rengeteg zsiradékot is magába szív, így kalóriaértéke jelentősen megnövekszik. A sütéséhez használt finomított étolajok transzzsírokat tartalmaznak, amelyek fokozzák a szervezet gyulladásszintjét, keményítik az erek tónusát, és ezzel nagyban hozzájárulnak a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához. A natúr chipsek nagyon sok sót is tartalmaznak, az ízesített fajták ráadásul tele vannak ízfokozókkal, aromákkal és egyéb adalékokkal. Az általunk készített chips négyféle zöldségből: sárga- és fehérrépából, paszternákból és céklából, leheletnyi olívaolajból és Himalája sóval készült. Nem bő zsiradékban, hanem a sütőben sütöttük ropogósra. Még annak is ízlett, aki különben kifejezetten nem szereti a céklát!


A következő feladat a Fűszeres pirított mandula volt. Igazán egyszerű, és meglepően    finom rágcsálnivaló kerekedett belőle. Az ízesítéséhez kizárólag természetes fűszereket és fokhagymát használtunk. Enyhén sós és xylittel édesített íze teljesen visszaadta a hasonló termékek megszokott ízvilágát, csak még sokkal finomabb volt. Mindezt a túlzott sózás és cukrozás nélkül értük el. Szintén a sütőben pirítottuk, minimális hozzáadott zsiradékkal.

A társaság érdeklődését leginkább felkeltő Házilag készült cukormentes csokoládé receptjét Elmira már sokféle ízesítéssel elkészítette. Most szűz kókuszolajjal, datolyával és banánnal édesítve, natúr kakaóval készítettük. A kókuszolaj hűtőbe téve a vajhoz hasonlóan megkeményedik, így a keverék könnyen formázhatóvá válik. Magas tápértékű, kifejezetten diétás zsiradék, melyet emésztőszervi problémákkal küzdők is nyugodtan fogyaszthatnak. Golyókat gyártottunk belőle és kókuszreszelékben hempergettük meg őket. A tejmentesség megtartása miatt kesudióból és vízből csináltunk tejszínt. Volt olyan résztvevő, aki számára pozitív meglepetést okozott az eredmény, mert nem tudta elképzelni milyen is lesz, de amikor megkóstolta, nagyon ízlett neki.

Ezután következett két hagyományosabbnak mondható liszttel készült keksz: egy sós és egy édes.
A Sajtos ropogós mindössze néhány alapanyagból állt össze: liszt, sajt és vaj, némi fűszerrel. A kekszeket szezámmagban forgattuk és így sütöttük meg. A jóízű “hümmögések” alapján jól sikerült az eredmény.
Az Aszalt barackos zabkeksz nyers nádcukorral készült, s az illata betöltötte az egész konyhát. Elmira elmagyarázta, hogy bizonyos recepteknél érdemes nyers nádcukrot használni, amely jól karamellizálódik, ellenben a xylittel és erythrittel, melyeknek még csak illata sincsen. A két tele tányérról pillanatok alatt elfogytak a kekszek, mindenki repetázott párszor…

A résztvevők közül mindenki számára tanulságos volt megtapasztalni, hogy egyszerű alapanyagokból mennyivel egészségesebb rágcsálnivalókat tudunk elkészíteni, anélkül, hogy ízkompromisszumot kéne kötnünk. A gyerekek mindig szívesen esznek kisméretű, falatkaszerű dolgokat. Az édességek is a kedvencek listáján vannak, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezeket milyen minőségben veszik magukhoz. Szerencsére már nálunk is kapható a tudatos táplálkozáshoz szükséges élelmiszerek széles skálája. A tanfolyamon felhasznált zöldségek és alapanyagok nagy része biotermesztésből származott.


Köszönjük a Zewa támogatását!



Következő két Élménykonyha-alkalmunk:

Május 14. szombat, 10.00-14.00

Téma: Egészséges falatok tízóraira, uzsonnára

Sokunk számára okoz fejtörést, hogy a köztes étkezések alkalmával, tízóraira vagy uzsonnára milyen finomsággal lepjük meg gyermekeinket. A tanfolyamon néhány modern, ízletes szendvicset, tortillát, zöldséges pékárut, gabonás harapnivalót készítünk el, mely a gyerekekkel közösen akár egy jó móka is lehet.

Június 18. szombat, 10.00-14.00

Téma: Vendégvárás gyerekzsúrok, születésnapok alkalmával

Ha gyerekzsúrra vagy születésnapra készülünk, bizony nem egyszerű feladatra vállalkozunk. A gyerekek igényeinek sokszor nehéz eleget tenni, néhány praktikával azonban könnyíthetünk a dolgon. Ez alkalommal egyszerű, gyors, gyermekbarát vendégváró finomságokat készítünk el, no és persze mindenki kedvencét, a születésnapi tortát, melyre igazán különleges elképzeléseink vannak.

Jelentkezzen Élménykonyha főzőalkalmainkra és töltsön egy feledhetetlen órát családjával a Margitszigeten!

A májusi és júniusi Élménykonyha alkalmakra való jelentkezés esetén 3 db Bringóhintó utalványt sorsolunk ki, mely felhasználható egy alkalommal a Margitszigeten való Bringóhintózásra.

Első 10 jelentkezőnk Celsus Alakformáló csomagot kap.


A tanfolyamok ára: 7.500 Ft/fő/alkalom.

A tanfolyamok helyszíne: 1022 Budapest, Alsó Törökvész út 2. Miele bemutatóterem

Jelentkezés:

Telefon: +36 1 783 8210

E-mail: szerkesztoseg@izekeserzesek.hu

Weboldal: www.izekeserzesek.huwww.gondolkodjegeszsegesen.hu

2011-05-03T20:50:17+00:00