A környezettudatosság egyelőre hobbi marad

Pócsik Anita elfoglalt újságíró, magazin-főszerkesztő, aki kétgyermekes anyaként sem hanyagolja el a környezettudatos élet néha fáradtsággal betartható apró részleteit.

Think global – act local, azaz gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan. Hogyan foglalkozol ezzel a tökéletesen megfogalmazott hitvallással a magazinban és otthon?

Úgy tapasztalom, az Éva Magazin olvasói igénylik, hogy folyamatosan foglalkozzunk zöld témákkal. A lapban leginkább személyes példákon át közelítjük meg ezt a témakört, de a környezetvédelem tudományos hátterét is igyekszünk bemutatni. Tudnunk kell, hogy minek miért van értelme. Biztos vagyok benne, hogy tudunk hatni. Otthon egyáltalán nincs gondom ezzel, a családom partner a környezettudatosságban.

 

A környezet védelme kiterjed a nyáron sok gondot okozó parlagfűre. Milyen megoldást látsz?

A parlagfű körüli harc (mert már annak, sőt, háborúnak nevezik) szerintem már a vicc kategóriájába tartozik. Sajnos. Egyszerűen tragikomikus, hogy legalább huszonöt éve küzd mindenki a parlagfű ellen, de hiába minden pénz és hiába minden elszánt akció, mindig győz a parlagfű. Pedig csak egy gyomnövény. Nálunk van az emberiség minden felhalmozott tudása, de a parlagfüvet képtelenek vagyunk legyűrni. Lehet nevetni. Vagy sírni.

 

Hogy állsz a bio élelmiszerekkel? Használsz környezetkímélő mosószereket?

Kicsit zavartan állok, mert nem értem, miért drágább az, ami egészségesebb, és amit környezetkímélő módon állítottak elő? Nem ezt kéne támogatni? Egyébként, ha tehetem, veszem, illetve használom őket.

 

Nem lehet elégszer ismételni, hogy a környezetünkért kis lépésekben tehetünk. Sokszor hallunk hasznos tippeket, neked éppen melyik a kedvenced? Valami újdonság?

Nincs új ötletem, egyszerűen csinálni kell, része kell hogy legyen a mindennapoknak. Szelektíven válogatjuk a szemetet, szatyorral megyünk bevásárolni, energiatakarékos izzókat használunk a lakásban. Nem hordok szőrmét, légkondi helyett igyekszem szellőztetni, és ha csak kicsit kell felfűteni a lakást, inkább felveszek egy pulóvert. Mostanában már nem veszek a gyerekeknek cd-ket és videókat, hanem legálisan letöltöm az internetről, így nem gyűlnek a műanyag borítók és tokok a lakásban.

 

Kétgyermekes anyuka vagy, aki sokat dolgozik. Hogyan tudsz mégis környezettudatosan élni, miközben állandó időhiányban szenvedsz?

Magam sem tudom. Jön magától, és kész. Néha azt gondolom, kéne valamilyen díjat adni minden olyan anyukának, aki képes összeegyeztetni a munkát, a családot, a napi robotot a környezettudatos életmóddal. Nem kis teljesítmény!

 

Hogyan lehetne elérni, hogy össztársadalmi szinten elfogadott, sőt, elvárt legyen a környezet tisztántartása és megbecsülése? Milyennek látod a környezettudatosság jövőjét? Milyen lesz a gyerekek élete, mire felnőnek?

Ezt csak nagyon lassan lehet majd elérni. Generációváltásra-, váltásokra van szükség. Majd a gyerekeink, unokáink életében beszélhetünk erről. De az ő korukban is csak akkor lesz globálisan elterjedt és elfogadott a zöld szemlélet, ha a mostaninál nagyobb üzletet jelent majd a nagyvállalatoknak. A vagyon, a kézzel fogható azonnali haszon, a pénz mozgat mindent. A történelem kezdete óta így van ez, nem hiszem, hogy a következő néhány száz évben megváltozna az emberiség alaptermészete, alapfelfogása. Az egyéneké változni fog, de nem lesznek elegen. El sem tudom képzelni, mekkora környezeti katasztrófának kellene bekövetkeznie egy globális szemléletváltáshoz. Szóval zölden élni afféle hobbi marad, de talán egyre többek hobbija.

B.P.

2013-07-10T11:06:54+00:00