A biztonságos ételkészítés öt titka

1. Kifogástalan alapanyag, tiszta ivóvíz

 • Csak friss, ép, egészséges nyersanyagot vásároljon, megbízható helyről!
 • Csak pasztőrözött vagy felforralt tejet igyon!
 • A zöldséget, gyümölcsöt alaposan tisztítsa, mossa meg, különösen, ha nyersen fogyasztja!
 • Sütéshez, főzéshez, konyhai munkához csak tiszta ivóvizet használjon!
 • Ne fogyasszon a szokásostól eltérő ízű, szagú, állagú élelmiszert!
 • Ellenőrizze a termékek minőségmegőrzési, fogyaszthatósági idejét!

Miért?

A nyersanyagok, gyakran a víz és a belőle készült jégkocka is veszélyes kórokozókat, ártalmas vegyi szennyeződéseket tartalmazhatnak. A romlásnak, penészesedésnek indult élelmiszerekben mérgező anyagok képződhetnek. A nyersanyagok gondos kiválasztása, alapos tisztítása, a mosás, a hámozás csökkenti a veszélyt.

2. Tiszta konyha, tiszta kéz

 • Mindig alaposan mosson kezet az ételkészítés megkezdése előtt és időnként munka közben is!
 • A WC-használat utáni kézmosás különösen fontos.
 • Az ételkészítéshez használt edényeket, eszközöket, élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossa el, öblítse le!
 • Tartsa távol a konyhától és az ételektől a rovarokat, rágcsálókat, de kedvenc háziállatait is!

Miért?

Időnként veszélyes, szabad szemmel nem látható kórokozók (mikrobák) találhatók az emberi és állati szervezetekben és környezetünkben. Ezek rákerülhetnek a kézre, edényekre, eszközökre, felületekre is, és így az élelmiszerbe jutva megbetegedést (élelmiszerfertőzést, élelmiszermérgezést) okozhatnak.

3. A készételek elkülönítése a nyersanyagoktól

 • Rendkívül fontos a nyers húsok ― beleértve a baromfit, a halakat és az egyéb tengeri élőlényeket ― elkülönítése minden más élelmiszer-alapanyagtól, különösen a fogyasztásra már kész ételtől.
 • A nyersanyagok tisztítására, szeletelésére használt kést, vágódeszkát más célra, különösen a már kész élelmiszerek, ételek szeletelésére ne használja!
 • A készételeket úgy tárolja, hogy a nyersanyagokkal vagy az azok mosására, tárolására használt edényekkel, eszközökkel ne érintkezhessenek, azoktól ne szennyeződhessenek!
 • Az elkülönítésre az üzletben vásárolt áru hazaszállítása során is ügyeljen!

Miért?

A nyers húson, baromfin, tengeri élőlényeken és a kicsurgó húslében súlyos megbetegedést okozó mikrobák lehetnek, amelyek az előkészítés és a tárolás során átkerülhetnek a már fogyasztásra kész élelmiszerbe. Kórokozó baktériumok egyéb tisztítatlan nyersanyagokon, különösen a földdel szennyeződött zöldségféléken is előfordulhatnak.

4. Alapos sütés, főzés

 • A hús-, baromfi-, tojás- és halételeket alaposan meg kell főzni vagy át kell sütni.
 • A sütés-főzés akkor alapos, ha az étel felforr, a tojásétel megszilárdul, a hús belseje is szemmel láthatóan jól átsült, a belőle megszúrásra szivárgó lé tiszta, nem véres.
 • Ha lehet, időnként használjon ételhőmérőt! Biztonságos az étel, ha teljes mennyiségében, belsejében is elérte a hőmérséklet a 75ºC-ot.
 • A maradék ételt fogyasztás előtt mindig forrósítsa, forralja át! A meglangyosítás, melegítés nem elegendő. Ez a mikrohullámú sütőre is vonatkozik!

Miért?

Az alapos sütés-főzés elpusztítja az egészségre veszélyes kórokozókat. Kimutatták, hogy ehhez már az is elegendő, ha az étel teljes mennyiségében felforr vagy hőmérséklete legalább néhány percig eléri a 75ºC-ot. Az egész baromfi, a nagy darabban sülő húsok, a darált hússal készülő, illetve göngyölt húsok különös figyelmet igényelnek, hogy belsejük is alaposan átforrósodjon.

5. Gyors lehűtés, hűtött tárolás

 • Az elkészült ételt fogyasztásig legfeljebb két-három óráig tarthatja szobahőmérsékleten.
 • Ha az ételt későbbre akarja eltenni, azonnal hűtse le, és minél előbb tegye hűtőszekrénybe!
 • A hűtőszekrény hőmérséklete 0 és 5ºC között legyen. Ellenőrizze hőmérővel!
 • Hűtőszekrényben se tárolja az ételt két-három napnál tovább!
 • A fagyasztott élelmiszereket ne szobahőmérsékleten, hanem hűtőben engedtesse fel!

Miért?

A mikrobák szobahőmérsékleten rohamosan szaporodnak. A baktériumok elszaporodása súlyos betegséghez vezethet. Hűtőszekrényben a szaporodás lelassul vagy megáll. Néhány veszélyes kórokozó azonban még a hűtőszekrényben is képes szaporodni.

Hidegen és biztonságosan

Szobahőmérsékleten az élelmiszerekben található baktériumok száma 20-30 percenként megduplázódik. Minél több az ételben a baktérium, annál nagyobb valószínűséggel vált ki megbetegedést, ezért hűtsük le az ételt minél hamarabb, és előzzük meg a baktériumok elszaporodását!

A hűtőszekrény hőmérséklete 0- +5ºC, a fagyasztószekrényé pedig -18ºC legyen. A hűtők hőmérsékletét hőmérővel ellenőrizhetjük. Jusson eszünkbe, hogy a hűtőben, illetve a fagyasztóban a baktériumok nem pusztulnak el, csupán a szaporodásuk lassul vagy leáll. Egyes ún. hidegtűrő fajok még hűtőhőmérsékleten is képesek szaporodni.

A későbbi felhasználásra szánt meleg készételeket is hűtsük vagy fagyasszuk le minél hamarabb. A nagyobb mennyiségeket kisebb adagokban, gyorsan hűtsük le. A hűtőszekrényben úgy helyezzük el az élelmiszereket, hogy a hideg levegő szabadon tudjon áramolni. Az élelmiszereket mindig csomagolva helyezzük a hűtőszekrénybe, hogy azok ne szennyezhessék be egymást, így például a nyers hús leve ne csöpöghessen rá más élelmiszerekre. A fogyasztásra alkalmas élelmiszereket (sajtok, felvágottak, készételek, stb.) a felső polcokra, míg a szennyezettnek számító nyersanyagokat (nyers hús, zöldségféle) a hűtőszekrény alsó részébe helyezzük.

A fagyasztott élelmiszereket legbiztonságosabban hűtőszekrényben olvaszthatjuk fel, nem pedig szobahőmérsékleten. Hűtőszekrényben 1,5-2 kg tömegű élelmiszer 24 óra alatt olvad ki. Csomagolt élelmiszert hűtőszekrényen kívül, például hideg vízben is felolvaszthatunk. Cseréljük a vizet félóránként! Mikrohullámú sütőben ― a kiolvasztó programmal ― is elvégezhetjük a felengedtetést, de ez esetben közvetlenül utána kezdjük el a főzést.

2010-11-25T15:01:18+00:00