82. Ünnepi Könyvhét

82. Ünnepi Könyvhét és 10. Gyerekkönyvnapok lesz 2011. június 2-6. között Budapesten a Vörösmarty téren, illetve számos helyszínen országszerte.

A 82. Ünnepi Könyvhét, a magyar irodalom és a minőségi könyvkiadás egész Európában páratlan hagyományú és kisugárzású rendezvénye, melyet a hazai helyszíneken kívül  1941 óta, azaz 70 év elteltével idén újra a határon túl is megtartanak, a Romániai Magyar Könyves Céh és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közös szervezésében, Kolozsvárott.

Az idei Könyvhétre és a Gyermekkönyvnapokra 116 kiadó (köztük 19 határon túli műhely) 385 újdonsága lát napvilágot, kizárólag magyar szerzők művei. A Gyermekkönyvnapokra 32 újdonság jelenik meg.

Az Ünnepi Könyvhét központi helyszínén, a Vörösmarty téren június 2-6. között két színpad is áll, melyeken újságírók, irodalmi szerkesztők, irodalomtörténészek, kritikusok, színészek szólaltatják meg a könyvheti újdonságok szerzőit, olvasnak fel a könyvekből, mutatják be a hazai és határon túli műhelyeket és irodalmi alapanyagokból dolgozó neves zenekarok adnak koncertet, csábítják a könyvbarátokat a könyvpavilonok közé.

Csak a budapesti helyszínen több mint 1200 dedikálásra kerül sor, s a Könyvhét napjaiban fellép a Sebő együttes, a Kaláka együttes, a Palya Bea Duó, a Makám együttes, s koncertet ad Bródy János is.

Június 4-én, szombaton könyvheti utcabállal veszi kezdetét a sok játékos programot, rendhagyó író-olvasó találkozókat kínáló Könyvek Éjszakája.

A gyerekeket, a sokgyerekes családokat a Vörösmarty szobor előtt álló színpadon különösen sokrétű program várja, lesz játszóház, gyerekfoglalkoztatás, fellép a Figurina bábegyüttes, a Vacka Rádió társulata, gyermekkoncertet ad Gryllus Vilmos és Huzella Péter, s megszólaltatják a legjobb gyermekkönyvek alkotóit, lesz felolvasás, mesemondás, szombaton és vasárnap 2-2 órában pedig gólyalábas bohócok előadása.

Részletes programot, a dedikálások időpontjait, illetve minden egyéb információt megtalálnak az Ünnepi Könyvhét honlapján.

2011-06-01T14:03:16+00:00